Emmah, kock

En porträttbild av Emmah i kockkläder

Fotograf: Sebastian Pettersson

Emmah har alltid älskat att laga mat. Först visste hon inte om hon skulle ha matlagningen som hobby eller yrke. Idag har hon eget företag och lagar mat på olika restauranger där hon har egna rätter på menyn.

 

Hur kommer det sig att du blev kock?

Jag tror mitt intresse började när jag och min storebror var små. Vi fick ofta laga mat till oss själva, och därför blev det mycket samma hela tiden, halvfabrikat osv. Hans mat var inte den bästa, ofta bränt eller kallt. Då tänkte jag ”det här kan jag göra bättre”.

Mat är inte bara föda, det är betydligt mer! Jag insåg att jag var mer intresserad av matlagningsprocessen än att det skulle gå snabbt. Jag har alltid älskat att laga mat men jag visste inte om det var min hobby eller om det skulle bli mitt yrke, Jag valde att testa. Det viktigaste är att man är passionerad med vad man gör, och omringar sig av likasinnade människor som driver en framåt.

Om jag lyckas övertala en gäst att prova och den älskar det – det är så himla kul!

Emmah


Hur fick du ditt första jobb?

Jag gjorde praktik på tre restauranger i Stockholm, L'avventura, Agrikultur och Etoile. Min sista praktik gjorde jag på restaurang Aquavit som ligger i London. När jag väl praktiserat ett tag inom ”fine dining” så var det enklare att få kontakter och inse vilken mat man gillar att laga. För mig tog det tre månader att få jobb på Michelinkrog (Operakällaren) efter studenten.

Just nu jobbar jag på Etoile i Stockholm, samt frilansar på sidan av. Då har jag möjlighet att göra gästspel på olika restauranger och göra mina egna menyer. På så sätt får jag kontakter i branschen, samtidigt som jag får variation i yrket.

Vad är roligast med ditt yrke?

Det är otroligt kreativt! Det finns troligtvis en restaurang med samma matlagningsstil som du gillar, annars kan man starta något nytt. Man är aldrig färdigutbildad och man lär sig saker konstant. Det finns så många restauranger som jobbar på helt olika sätt. Till exempel på mitt nuvarande jobb på Etoile är alla på restaurangen kockar. Vi har stor frihet i vad vi serverar, och man får möjlighet att testa mycket. Kontakten med gästerna är också viktig. Att få prata med dem, servera maten och få feedback på det man lagat.

Vad gör dig stolt på jobbet?

Det roligaste är när det kommer en gäst som säger att de inte gillar vissa saker, som till exempel ostron eller svamp. Om jag då lyckas övertala dem att ändå testa, de provar och älskar det – det är så himla kul! Att vända skepsism till en första upplevelse till att älska en råvara och helt enkelt få se deras matintresse väckas framför en.

Vad tror du att du kommer göra om fem år?

Jag är med i Juniorlandslaget till 2024, där fokuserar vi på att tävla i VM och OS tillsammans, men jag kommer även tävla i Nordiska Mästerskapen 2022.

Sedan vill jag jobba utomlands ett år, gärna i Japan, för att vidga mina vyer inom matlagning. Jag gillar Japans matkultur där man arbetar säsongsbetonat med råvaror, det är vanligt med fermentering och att ha en stolthet i produkten. Det kanske känns som en motsatt matkultur, men det finns mycket som överlappar i hur man ser på matlagning.

Senast uppdaterad 02 december 2021