Julia, plattsättare

Juliah i ett rum som hon håller på att plattsätta

Julia arbetar som plattsättare. Hon får träffa många människor i sitt jobb och det finns många olika arbetsplatser som efterfrågar hennes kompetens och erfarenhet.

 

Hur kommer det sig att du blev plattsättare?

När jag växte upp ville jag bli snickare. Som barn byggde jag många kojor och små rum där man kunde vara. När jag gick gymnasiet fick jag ett tips från en kompis storebror som sa att ”om du utbildar dig till plattsättare så lovar jag att du får ett jobb inom två veckor efter studenten”. Han hade fel. Jag fick jobb innan jag var klar med utbildningen.

Vad tycker du mest om med ditt jobb?

Jag har framför allt privatpersoner som kunder och får komma hem och träffa många människor. Det är väldigt socialt och jag lär känna mycket folk.

Det finns mycket som är roligt med jobbet. En sak är att det jag gör och skapar kommer finnas kvar länge, kanske i flera generationer. Det händer att jag åker förbi och ser arbeten som jag gjorde för 20 år sedan. Det känns fint – som ett litet spår i staden som jag lämnar efter mig.

Hur kan en arbetsdag se ut för dig?

Det är väldigt olika. Ibland jobbar jag helt själv, andra gånger arbetsleder jag ett helt team med olika yrkesgrupper som elektriker och vvs-montörer.
Oftast börjar en dag med att jag handlar materialet jag behöver – sedan är det bygga, kakla och spackla som gäller.

Han hade fel. Jag fick jobb innan jag var klar med utbildningen.

Vilka möjligheter finns det att testa nya saker och utvecklas i ditt jobb?

Jag upplever att det är lätt! Flera av mina kollegor har gått vidare till andra yrken som inte är lika fysiskt tunga. Har man erfarenhet ”från golvet” med en praktisk erfarenhet av hur arbetet går till så är man efterfrågad även för andra jobb. Jag har till exempel arbetat både som besiktningsman och vidareutbildat mig till yrkeslärare.

En vän till mig vidareutbildade sig till byggingenjör och när arbetsgivare fick veta att hon tidigare arbetat som plattsättare var det henne de ville anställa.

Sedan finns ju möjligheten att arbeta utomlands. Själv tog jag en gång ett projekt i Barcelona. Då åkte vi bil genom hela Europa och kaklade två badrum åt en svensk familj som köpt hus där nere.

Själv vill jag på sikt kanske jobba mer administrativt. Det skulle vara kul att få jobba med byggnadsvård, att få restaurera äldre vackra fastigheter och bevara kulturminnen.

Har du någon situation på jobbet som du är särskilt stolt över?

För ungefär ett år sedan klädde min firma in en hel husfasad i mosaik. Det var för en förskola, och mosaiken var så fin – den föreställde nordiska djur. Den kommer förmodligen sitta där i 40 år eller längre. Det är en sådan där grej som folk går förbi, ser och uppmärksammar. Det går inte att undgå det liksom. Det kändes speciellt att få bli vald att få bli vald att utföra en sådan uppgift.

Senast uppdaterad 30 november 2021