Innehåll på denna sida

Informationen är uppdaterad utifrån det som gäller för gymnasieskolan efter 1 juli 2025. (Gy25)

Myter om gymnasievalet

Det finns några vanliga föreställningar om gymnasievalet som inte alltid stämmer. Känner du igen dem?

Gymnasievalet avgör min framtid

- Nej, det är bara ett val av grundutbildning.

Många tänker att gymnasievalet avgör vad man ska göra resten av livet. Men så är det inte, som tur är. Gymnasievalet är ett val av grundutbildning som du sedan kan bygga vidare på.

Oavsett vilka kunskaper du skaffar dig nu så har du nytta av dem även om du byter område, yrke eller till och med land längre fram. Glöm inte att de flesta vuxna har bytt karriär både en och två gånger.

Jag måste hålla alla dörrar öppna

- Valfriheten är stor efter alla program

Dekorationsbild dörr

Eftersom många är osäkra på vad de egentligen vill jobba med i framtiden tänker de att de ska välja ett program som är brett och håller de flesta dörrarna mot framtiden öppna. Men finns det egentligen några program som stänger dörrar?

De högskoleförberedande programmen fokuserar på att ge dig de ämneskunskaper och den behörighet som du måste ha för att kunna plugga vidare på universitet eller högskola. Till exempel språk, historia och matematik.

Men du kan också välja att söka arbete direkt efter du har gått ett högskoleförberedande program, det är det många som gör.

Yrkesprogrammen fokuserar på att ge dig de specialkunskaper som krävs för att kunna börja jobba direkt efter gymnasiet. Yrkesprogrammen ger specialkunskaper för olika yrken, till exempel barnskötare, undersköterska, kock, snickare, murare, elektriker eller frisör.

Dessutom får du grundläggande behörighet till högskolan.

Behörighet för att läsa på universitet och högskola

Det är viktigt att hitta en skola där jag passar in

- Nej, det viktiga är att följa sitt intresse.

Många elever i nian säger att de letar efter tre saker: En skola där man passar in, ett program som har status och ett alternativ som gör att man kan fortsätta att gå i skolan med sina kompisar.

Resultatet är att många väljer ett program som passar traditionerna, förväntningarna och vanorna bland vänner, familj och samhället i stort. Men kanske ett gymnasieprogram som de egentligen inte känner för.

Intresset är viktigt, försök hitta ett program som ger energi och känns spännande. Då blir det mycket lättare att gå klart programmet och må bra under gymnasietiden.

/