YRKESPROGRAM SOM LEDER TILL EN YRKESEXAMEN

Hantverksprogrammet

Tycker du om att arbeta praktiskt, att skapa och vara kreativ? På hantverksprogrammet får du lära dig olika kreativa hantverksyrken, utveckla idéer och förverkliga dem.

Film: Film som kort beskriver hantverksprogrammet (3:46)

Du får lära dig att skapa en produkt med händerna, från idéstadium till att produkten är färdig. Du lär dig om hantverksprocessen, formgivning, företagande och service. Du tränar dig i att utveckla idéer och förverkligar dem till färdiga produkter, bland annat genom att bedöma vilka material och maskiner du behöver. Du lär dig också hur du räknar ut om en produkt eller tjänst blir ekonomiskt lönsam eller inte.

På programmet får du lära dig att utveckla hantverksprocessen som är det viktigaste för en hantverkare. Det innebär att kunna identifiera kundens behov, kunna planera och välja lämpliga material och tekniker för det som ska skapas. Det handlar också om att kunna välja och hantera verktyg på ett riktigt sätt, samt att genomföra arbetet och redovisa hur du gått tillväga samt analysera och utvärdera resultatet.

Du kan välja hantverk inom många olika branscher.

Du får också lära dig att kommunicera med de som berörs av ditt hantverk. Kanske med din kund som du klippt eller friserat håret på, eller med hen som köper bokhyllan du snickrat ihop.

Jag har alltid haft intresse för hår, ända sedan jag var liten. Lärarna och övrig personal har gett oss jättemycket stöd och förutsättningar för att lyckas som frisörer. Det är jättebra arbets- och skolmiljö. Och det är en bra gemenskap tycker jag.

Meya, som har gått hantverksprogrammet med inriktningen frisör.

Inriktningar

Finsnickeri

  • Du lär dig tillverkningsmetoder och om de verktyg, maskiner och material som behövs för att lyckas med snickerihantverket. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel båtbyggare, inredningssnickare eller möbelsnickare.

Florist

  • Du lär dig om snittblommor och om krukväxter. Du får också lära dig hur du kombinerar olika material för att skapa blomsterkonstverk, det kan till exempel vara buketter eller kransar till begravningar, fester eller galor. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel florist.

Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

  • Du lär dig olika behandlingar och tekniker för att färga och forma hår. Du lär dig också om olika verktyg och material som behövs för att klippa, färga och styla hår. Du kan välja att specialisera dig mot att arbeta som barberare, frisör eller hår- och makeupstylist.

Textil design

  • Du lär dig om material, tillverkningsmetoder och om konstruktion av tyg och kläder. Du får också lära dig om olika verktyg och maskiner för att jobba med textilier. Det kan till exempel handla om att göra mönster eller välja material för ett klädesplagg. Du får lära dig att göra mönster utifrån din fantasi och sedan tillverka efter ditt eget mönster. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel sömmerska eller arbete inom textil och konfektion.

Övriga hantverk

  • Du lär dig tillverkningsmetoder och tekniker för att hantera material inom din valda profil. Här kan du rikta in dig på något annat hantverk än de övriga inriktningarna, som till exempel att skapa smycken i metall eller jobba med att dreja lera. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel glasblåsare, guld- eller silversmed, keramiker, sadelmakare, sotare, tapetserare eller urmakare.

Gymnasiearbete

I slutet av hantverksprogrammet ska du göra ett gymnasiearbete inom ditt valda hantverksområde där du får visa att du har de kunskaper som du behöver för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. På apl får du möjlighet att träna på olika arbetsmoment och använda de kunskaper som du kanske bara fått i teorin i skolan. Du får träffa nya människor, både kunder och medarbetare. Apl ger dig erfarenheter av att arbeta på riktigt och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Vilken inriktning du väljer påverkar var du kan göra din apl. Om du har valt inriktning florist så kan du till exempel göra din apl i en blomsterbutik eller hos företag som skapar blomsterdekorationer för hotell och festvåningar. Om du har valt inriktningen frisör så kan du göra apl i en frisersalong eller hos barberare, i en butik som säljer skönhetsprodukter eller hos makeupartist eller på teater.

Om du valt att gå inriktningen textil design kan du till exempel göra din apl hos kostymörer som arbetar på teatern, hos skräddare eller företag som arbetar med tillskärning. Om du valt inriktningen övriga hantverk kan du göra apl hos en guld- eller silversmed, glasblåsare, urmakare eller hos hantverkare inom det yrke som du vill utbildas inom.

När jag sökte till frisör trodde jag att det bara var att färga och klippa hår, men det är så mycket mer! Det handlar om tekniker och om en massa andra olika saker. Jag har hamnat på väldigt bra praktikplatser där både handledare och kollegor har försökt få mig att utvecklas så mycket som möjligt för att kunna bli frisör. Sen har jag också fått möjlighet att få följa med på olika utbildningar inom frisöryrket.

Meya, som gått hantverksprogrammet med inriktningen frisör

Lärlingsutbildning

Läs mer om lärlingsutbildning i gymnasieskolan här

Efter programmet

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa kurser för att bli behörig att studera vidare på högskolan.

Förhoppningsvis ska jag jobba som lärling på en salong nu och jobba upp mina timmar, för jag har ju fortfarande kvar att ta gesällbrev innan jag blir licensierad frisör.

Meya, som har gått hantverksprogrammet med inriktningen frisör

Studera vidare efter programmet och behörighet

Efter programmet kan du fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa kurser för att bli behörig att studera vidare på högskolan.

Behörighet efter programmet

Det är viktigt att du planerar dina studier om du vill ha högskolebehörighet, eftersom du då behöver välja att lägga till några kurser utöver de som ingår i det ordinarie programmet. De kurser du behöver välja för att få grundläggande högskolebehörighet är en kurs i svenska eller svenska som andraspråk och en kurs i engelska. Du kan läsa dessa inom programfördjupningen. Prata med en studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig att lägga upp en studieplan om du tror, eller redan vet, att du vill studera vidare efter programmet.

Kom ihåg att du alltid har rätt att välja ytterligare en kurs i idrott och hälsa och en estetisk kurs inom det individuella valet.

Använd behörighetsvisaren för se vilka program du är behörig att söka efter programmet

Börja jobba efter programmet och exempel på yrkesutgångar

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Nedan hittar du exempel på yrkesutgångar, alltså vilka yrken som du kan söka efter programmet. Vid varje yrke finns en länk till fakta om arbetsuppgifter och lön för yrket på Arbetsförmedlingens webbplats.

Vilken yrkeskompetens som du får beror av vilken kombination av kurser som du väljer inom programfördjupningen. Här hittar du exempel på möjliga yrkesutgångar efter hantverksprogrammet:

Bössmakare och urmakare,

Florist,

Frisör, barberare

Glasblåsare,

Guldsmed, silversmed, smed

Hår- och makeupstylist,

Inköpsassistent,

Inredningssnickare, möbelsnickare, båtbyggare,

Kakelugnsmakare,

Keramiker,

Skomakare, sadelmakare

Tapetserare,

Textil och konfektion, sömmerska

Timmerman, trä- och byggvaruhandel

Här hittar du information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrket. Här beskrivs också vilka förmågor som är bra att ha, utbildningsvägar och uppgifter om lön.

Hitta yrke på Arbetsförmedlingens webbplatslänk till annan webbplats

About the Handicraft Programme in other languages

Hantverksprogrammet på arabiska NOT YET UPDATED (pdf) PDF

Hantverksprogrammet på dari NOT YET UPDATED (pdf) PDF

Hantverksprogrammet på engelska NOT YET UPDATED (pdf) PDF

Hantverksprogrammet på farsi (persiska) NOT YET UPDATED (pdf) PDF

Hantverksprogrammet på franska NOT YET UPDATED (pdf) PDF

Hantverksprogrammet på kurmanji NOT YET UPDATED (pdf) PDF

Hantverksprogrammet på pashto NOT YET UPDATED (pdf) PDF

Hantverksprogrammet på polska NOT YET UPDATED (pdf) PDF

Hantverksprogrammet på somaliska NOT YET UPDATED (pdf) PDF

Hantverksprogrammet på spanska NOT YET UPDATED (pdf) PDF

Hantverksprogrammet på tigrinja NOT YET UPDATED (pdf) PDF

Senast uppdaterad 15 oktober 2021