Innehåll på denna sida

YRKESPROGRAM SOM LEDER TILL EN YRKESEXAMEN

Hantverksprogrammet

Tycker du om att arbeta praktiskt, att skapa och vara kreativ? På hantverksprogrammet får du lära dig olika kreativa hantverksyrken, utveckla idéer och förverkliga dem.

Film: Film som kort beskriver hantverksprogrammet (tid 4:51 min)

Det här lär du dig på hantverksprogrammet

Du får lära dig att skapa en produkt med händerna, från idéstadium till att produkten är färdig. Du lär dig om hantverksprocessen, formgivning, företagande och service. Du tränar dig i att utveckla idéer och förverkligar dem till färdiga produkter, bland annat genom att bedöma vilka material och maskiner du behöver. Du lär dig också hur du räknar ut om en produkt eller tjänst blir ekonomiskt lönsam eller inte.

På programmet får du lära dig att utveckla hantverksprocessen som är det viktigaste för en hantverkare. Det innebär att kunna identifiera kundens behov, kunna planera och välja lämpliga material och tekniker för det som ska skapas. Det handlar också om att kunna välja och hantera verktyg på ett riktigt sätt, samt att genomföra arbetet och redovisa hur du gått tillväga samt analysera och utvärdera resultatet.

Du kan välja hantverk inom många olika branscher.

Du får också lära dig att kommunicera med de som berörs av ditt hantverk. Kanske med din kund som du klippt eller friserat håret på, eller med hen som köper bokhyllan du snickrat ihop.

När jag sökte till frisör trodde jag att det bara var att färga och klippa hår, men det är så mycket mer! Det handlar om tekniker och om en massa andra olika saker. Jag har hamnat på väldigt bra praktikplatser där både handledare och kollegor har försökt få mig att utvecklas så mycket som möjligt för att kunna bli frisör. Sen har jag också fått möjlighet att få följa med på olika utbildningar inom frisöryrket.

Meya, som gått hantverksprogrammet med inriktningen frisör

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för hantverksprogrammet (skolverket.se)

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och kurser som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje kurs omfattar.

Programstruktur för hantverksprogrammet (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Inriktningar

Finsnickeri

  • Du lär dig tillverkningsmetoder och om de verktyg, maskiner och material som behövs för att lyckas med snickerihantverket. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel båtbyggare, inredningssnickare eller möbelsnickare.

Florist

  • Du lär dig om snittblommor och om krukväxter. Du får också lära dig hur du kombinerar olika material för att skapa blomsterkonstverk, det kan till exempel vara buketter eller kransar till begravningar, fester eller galor. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel florist.

Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

  • Du lär dig olika behandlingar och tekniker för att färga och forma hår. Du lär dig också om olika verktyg och material som behövs för att klippa, färga och styla hår. Du kan välja att specialisera dig mot att arbeta som barberare, frisör eller hår- och makeupstylist.

Textil design

  • Du lär dig om material, tillverkningsmetoder och om konstruktion av tyg och kläder. Du får också lära dig om olika verktyg och maskiner för att jobba med textilier. Det kan till exempel handla om att göra mönster eller välja material för ett klädesplagg. Du får lära dig att göra mönster utifrån din fantasi och sedan tillverka efter ditt eget mönster. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel sömmerska eller arbete inom textil och konfektion.

Övriga hantverk

  • Du lär dig tillverkningsmetoder och tekniker för att hantera material inom din valda profil. Här kan du rikta in dig på något annat hantverk än de övriga inriktningarna, som till exempel att skapa smycken i metall eller jobba med att dreja lera. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel glasblåsare, guld- eller silversmed, keramiker, sadelmakare, sotare, tapetserare eller urmakare.

Gymnasiearbete

I slutet av hantverksprogrammet ska du göra ett gymnasiearbete inom ditt valda hantverksområde där du får visa att du har de kunskaper som du behöver för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. På apl får du möjlighet att träna på olika arbetsmoment och använda de kunskaper som du kanske bara fått i teorin i skolan. Du får träffa nya människor, både kunder och medarbetare. Apl ger dig erfarenheter av att arbeta på riktigt och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Vilken inriktning du väljer påverkar var du kan göra din apl. Om du har valt inriktning florist så kan du till exempel göra din apl i en blomsterbutik eller hos företag som skapar blomsterdekorationer för hotell och festvåningar. Om du har valt inriktningen frisör så kan du göra apl i en frisersalong eller hos barberare, i en butik som säljer skönhetsprodukter eller hos makeupartist eller på teater.

Om du valt att gå inriktningen textil design kan du till exempel göra din apl hos kostymörer som arbetar på teatern, hos skräddare eller företag som arbetar med tillskärning. Om du valt inriktningen övriga hantverk kan du göra apl hos en guld- eller silversmed, glasblåsare, urmakare eller hos hantverkare inom det yrke som du vill utbildas inom.

Lärlingsutbildning

Läs mer om lärlingsutbildning i gymnasieskolan här

Efter programmet

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa kurser för att bli behörig att studera vidare på högskolan.

Förhoppningsvis ska jag jobba som lärling på en salong nu och jobba upp mina timmar, för jag har ju fortfarande kvar att ta gesällbrev innan jag blir licensierad frisör.

Meya, som har gått hantverksprogrammet med inriktningen frisör

Studera vidare efter programmet och behörighet

Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Denna utbildning ger dig grundläggande högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.

Behörighet efter programmet

Använd behörighetsvisaren för se vilka program du är behörig att söka efter programmet

Börja jobba efter programmet och exempel på yrkesutgångar

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Nedan hittar du exempel på yrkesutgångar, alltså vilka yrken som du kan söka efter programmet. Vid varje yrke finns en länk till fakta om arbetsuppgifter och lön för yrket.

Vilken yrkeskompetens som du får beror av vilken kombination av kurser som du väljer inom programfördjupningen. Här hittar du exempel på möjliga yrkesutgångar efter hantverksprogrammet:

Bössmakare och urmakare

Florist

Frisör, barberare

Glasblåsare

Guldsmed, silversmed, smed

Hår- och makeupstylist

Inköpare och inköpsassistent

Inredningssnickare, möbelsnickare, båtbyggare

Kakelugnsmakare

Keramiker

Skomakare, sadelmakare

Tapetserare

Textil och konfektion, sömmerska

Timmerman, trä- och byggvaruhandel

Mer information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrke hittar du i tjänsten Hitta yrken A–Ö.

Sök bland olika yrken i tjänsten Hitta yrken A–Ö

/