Innehåll på denna sida

PROGRAMMET ÄR HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE

Estetiska programmet

Är du intresserad av samhället och tycker om att skapa och arbeta med konst i någon av alla dess former? På estetiska programmet läser du samhällsvetenskap, estetiska och humanistiska ämnen.

Film: Filmen beskriver kort estetiska programmet (tid 4:37 min)

Det här lär du dig på estetiska programmet

På det estetiska programmet får du lära dig att uttrycka dig genom ditt estetiska uttryckssätt som till exempel bild, dans, musik eller teater. Du får också möjlighet att på olika sätt framföra dina produktioner. Det kan till exempel vara på scen i form av dans, teater eller konserter. Eller genom att skapa bildkonst, film, musik eller andra former av mediaproduktioner.

Du får utveckla dina kunskaper om estetiska uttrycksformer. Du får lära dig om den kreativa skapandeprocessen, från en idé till färdig produkt. Du får arbeta med att skapa, uppleva och tolka konst och kultur.

Du får också lära dig om människan i samtiden, historien och världen utifrån olika perspektiv.

Jag pratade med min bildlärare, för att jag tycker det är roligt med bild, att måla och skapa. Hon visade mig det estetiska programmet och vad man gör. Då kollade jag upp det och det är det bästa valet jag gjort ska jag säga. Det är en så bra blandning mellan det teoretiska och de estetiska ämnena. Jag visste inte att det var en grej att man kunde gå estet. Jag får ju fortfarande allt jag behöver för att kunna plugga vidare, medan vi ändå har roligt. Estet är lite speciellt skulle jag säga.

Wendela, som har gått bild och formgivningslinjen – spetsutbildning med grafisk illustration

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för estetiska programmet (skolverket.se)

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och kurser som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje kurs omfattar.

Programstruktur för estetiska programmet (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fem olika inriktningar

Bild och formgivning

  • Du lär dig olika tekniker för att framställa bilder och former, både manuellt och digitalt. Du utvecklar din förmåga att skapa och uttrycka dig, kommunicera visuellt samt att uppleva, tolka och reflektera ur olika perspektiv.

Dans

  • Du lär dig olika danstekniker för scenkonstnärlig dans. Du utvecklar din förmåga att gestalta och kommunicera med dans. Du lär dig sambandet mellan dansteknik, skapande, scenisk verksamhet och hur man upplever dans ur olika perspektiv.

Estetik och media

  • Du lär dig om digitala medier och olika tekniker för dessa. Du utvecklar din förmåga att skapa och kommunicera med digitala verktyg där ljud, bilder och berättande står i centrum. Du upplever, tolkar och reflekterar över digitala uttryck ur olika perspektiv.

Musik

  • Du lär dig om musik och att musicera med musik från olika tider och kulturer. Du utvecklar ditt musikutövande, konstnärliga skapande och din förmåga att uppleva och tolka musik ur olika perspektiv.

Teater

  • Du lär dig om teater och skådespeleri, både på och bakom scen. Du utvecklar din förmåga att sceniskt gestalta, kommunicera, uppleva och tolka både andra elevers gestaltningar och professionella teaterföreställningar ur olika perspektiv.

Spetsutbildningar

Det finns även riksrekryterande spetsutbildningar inom det estetiska programmet. Riksrekryterande betyder att elever från hela Sverige kan söka.

Estetiska spetsutbildningar är till för dig som har ett specialintresse, som har kommit långt i din utveckling av kunskaper och färdigheter och håller hög nivå inom ett område. På en spetsutbildning sker undervisningen ofta i ett högre tempo och du får ytterligare möjlighet att bredda och fördjupa dina kunskaper.

Godkända riksrekryterande utbildningar inom gymnasieskolan (skolverket.se)

Gymnasiearbete

I slutet av estetiska programmet ska du göra ett gymnasiearbete. Du får planera, genomföra och utvärdera ett större arbete som utgår från viktiga kunskapsområden på programmet. Gymnasiearbetet på estetiska programmet har ofta en redovisningsform som efterliknar de redovisningsformer som förekommer inom den studerade inriktningen och framtida arbetsområden som till exempel utställningar och vernissager, olika produktioner, sceniska föreställningar och konserter. Gymnasiearbetet kan även vara en vetenskaplig undersökning med rapportskrivning.

Efter programmet och om behörighet

Det är viktigt att planera dina studier om du vill ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning. Du kan prata med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare på högskolan eller yrkeshögskolan, folkhögskola med yrkesinriktning eller specialkurs för ytterligare högskolförberedelse eller allmän ämnesfördjupning.

Estetiska programmet ger grundläggande högskolebehörighet och möjlighet att välja till ytterligare kurser för att få särskild behörighet för högskola.

Här kan du testa din behörighet efter programmet

Jag hade tänkt att söka lite högskoleutbildningar: lite design, kanske gå någon konstutbildning. Jag vill plugga vidare till arkitekt. Men jag har tänkt på inredningsdesign och mer design i allmänhet. Jag har sett flera privata skolor som har jättebra designutbildningar.

Wendela, som har gått bild och formgivningslinjen – spetsutbildning med grafisk illustration.

Innehåll på denna sida

/