Innehåll på denna sida

Informationen på den här sidan gäller dig som ska välja till och börja i gymnasieskolan hösten 2025. Om du redan går i gymnasiet så hittar du information om vad som gäller för dig på skolverket.se.

Läroplan, program och ämnen i gymnasieskolan, skolverket.se.

Programmet för hotell, restaurang och bageri

Programmet för hotell, restaurang och bageri är till för dig som vill arbeta med matlagning, bakning och livsmedel.

Film: Film som kort beskriver programmet för hotell, restaurang och bageri (2:46)

Du kan också välja det här programmet om du vill arbeta med att ta hand om gäster på hotell och restaurang. Programmet passar för dig som tyckerom att arbeta med service och trivs i mötet med olika människor.

Det här lär du dig på programmet

Du får möjlighet att lära dig matlagning, bakning och servering. Du får lära dig om hur man hanterar livsmedel och hur man arbetar i olika typer av kök.
På programmet får du också kunskaper om hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering.
Du får arbeta med olika arbetsuppgifter som tränar dig för arbete på hotell.
Du får träna dig att arbeta med andra och att ge god service åt kunder och gäster.
Arbetsmiljöfrågor är viktiga på programmet för att du inte ska få arbetsskador i framtiden och för att du ska ha en god hälsa.

Du tränar på och använder de kunskaper du får på programmet på en arbetsplats. Det kallas för arbetsplatsförlagt lärande, apl.

Programmål

Programmålen beskriver vad du ska kunna när du har fått ett gymnasiebevis efter ett visst nationellt program i den anpassade gymnasieskolan.

Programmålen för programmet för hotell, restaurang och bageri, skolverket.se

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och nivåer som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje nivå omfattar.

Programstruktur för hotell, restaurang och bageri (pdf)

/