Innehåll på denna sida

”Att plugga var något jag verkligen saknat”

Anna läser naturvetenskapligt basår på komvux. Här berättar hon om hur hon upplever livet som studerande. Anna heter egentligen något annat.

– Det var speciellt att studera under åren 2020 och 2021 eftersom coronapandemin gjorde att det blev mycket distansundervisning, säger Anna.

Anna slutade gymnasiet 2018 och gjorde ett uppehåll i pluggandet under några år. Sedan tyckte hon att det var roligt att börja plugga igen. Det var något hon verkligen saknat.

– Det roligaste med att studera är att lära sig nya saker, berättar hon.

Mest utmanande är att hinna med att plugga samtidigt som man ska må bra, äta bra, träna, ha fritid och umgås med vänner, tycker Anna.

– Det är en svår balans.

Bor kvar hemma och jobbar extra

Anna bor kvar i sitt föräldrahem och har tagit studiebidraget men lagt undan det för framtiden. Hon arbetar på helgerna för att inte gå back ekonomiskt.

Börja plugga i tid inför proven

Annas studieteknik är att hänga med på lektionerna, anteckna i olika färger och ställa frågor när hon inte förstår. Om det handlar om räkneuppgifter är det viktigt att göra det läraren rekommenderar, menar hon.

– Inför prov är det viktigt att börja plugga i tid. Jag brukar skapa ett dokument med viktiga ord och begrepp, till exempel inför kemiprov 1. Sedan läser jag igenom kapitlen vi ska läsa och antecknar vad de olika begreppen betyder.

En bra men tuff utbildning

Om Anna skulle vilja påverka sin utbildning skulle hon kontakta lärare, rektorer eller Skolverket. Men hon tror inte att henne utbildning skulle kunna bli bättre än den är.

– Det är en tuff utbildning och det är i princip är omöjligt att prestera 100 procent i varje kurs för att få högsta betyg. Samtidigt som de hade varit alldeles för utdraget om ett naturvetenskapligt basår hade varit på ett och ett halvt år i stället, säger hon.

/