Folkhögskola
På en folkhögskola ryms en mångfald av människor, idéer och intressen. Du kan till exempel bli behörig till högre studier eller utbilda dig till ett yrke. Oavsett din bakgrund eller utbildningsnivå finns det ofta kurser som är anpassade efter den nivå du befinner dig på.
Olika utbildningsanordnare
Folkhögskolor kan drivas av folkrörelser, ideella organisationer eller regioner. Skolorna har egna profiler och varje folkhögskola bestämmer självständigt över vilka kurser som anordnas och vilken profil de har på sin skola. Skolorna arbetar efter egna verksamhetsplaner. Folkhögskolorna finansieras genom statsbidrag och regionbidrag.
Utbildningar för grundläggande behörighet, yrken och intressen
På en folkhögskola kan du få grundläggande behörighet för att kunna studera vidare, utbilda dig till ett yrke eller fördjupa dig i ett intresse.
Få grundläggande behörighet
Du som har missat hela gymnasiet, eller delar av gymnasiet, kan gå Allmän kurs på gymnasienivå för att få folkhögskolans motsvarighet till gymnasieexamen.
Kursernas innehåll och längd anpassas efter dina förkunskaper och ambitioner.
Ibland bedömer en folkhögskola att den sökande inte är redo för Allmän kurs på gymnasienivå. Då kan deltagaren börja med Allmän kurs på grundskolenivå, på en folkhögskola som erbjuder det.
Efter Allmän kurs intygar folkhögskolan att du har grundläggande behörighet till högre studier. Då kan du studera vidare vid yrkeshögskolan, högskolan eller folkhögskolornas eftergymnasiala yrkesutbildningar. Eller söka ett jobb som kräver gymnasieexamen eller motsvarande.
Utbilda dig till ett yrke
Folkhögskolan har många olika yrkesutbildningar. Exempel på yrkesutbildningar är journalist, fritidsledare, behandlingsassistent, hälsopedagog och teckentolk.
Vissa yrkesutbildningar är på eftergymnasial nivå, medan andra är på gymnasienivå.
Fördjupa dig i ett intresse
Profilkurser finns bara inom folkhögskolan och har en inriktning mot ett speciellt ämnesområde. Kurserna kan vara inriktade på till exempel konst, media, träning, trädgård och friskvård.
Här studerar du för att fördjupa dig i ett intresse. Det kan också vara ett sätt att förbereda dig för högskolestudier inom det specialområdet.
Andra kurser på folkhögskola
Många folkhögskolor anordnar utbildningar i samarbete med kommuner och arbetsförmedlingar.
Några kurser vänder sig speciellt till vuxna som nyligen kommit till Sverige. Exempel på kurser är etableringskurs för dig som är nyanländ, studiemotiverande folkhögskolekurs och svenska för invandrare (sfi).
Vem kan studera på folkhögskola?
Folkhögskolan är öppen för dig som är 18 år eller äldre, eller som fyller 18 år under året du börjar studera.
Det finns inga krav på tidigare betyg för att bli antagen till en kurs på folkhögskola. Varje folkhögskola bestämmer själv vad som krävs, men det här gäller för alla folkhögskolor
- du ska ha fyllt 18 år.
- du behöver kunna svenska, eftersom undervisningen oftast är på svenska.
Det är vanligt att skolan vill att du skickar in dina betyg och intyg från tidigare studier eller arbete. Betyg behöver inte vara av betydelse för om du blir antagen eller inte, utan ofta görs bedömningen på andra grunder. Det kan vara ett personligt brev eller en intervju där du berättar om sig själv, varför du söker och vad du vill få ut av sin tid på folkhögskolan. Vissa estetiska kurser har arbetsprov.
Om du inte uppfyller antagningskraven
Om du inte uppfyller antagningskraven till en utbildning på en folkhögskola, men har andra erfarenheter som är likvärdiga, kan det finnas en möjlighet att bli antagen. Fråga vad som gäller på den folkhögskola du är intresserad av att gå på.
Om att studera på folkhögskola
Folkhögskolan anpassar utbildningen efter dina förkunskaper och erfarenheter. Du formar utbildningen tillsammans med dina klasskompisar och era lärare. Du lär du dig genom att testa, diskutera och reflektera.
På många folkhögskolor kan du hyra ett rum på internat medan du studerar.
Kostnader och studiemedel
Undervisningen på folkhögskola kostar ingenting, men du kan behöva betala för exempelvis litteratur, resor eller lunch. Skolan informerar om alla kostnader innan skolstarten.
Många av folkhögskolornas utbildningar ger rätt till studiestöd från Centrala studiestödsnämnden (CSN).
Vill du veta mer om folkhögskola?
Kontakta den folkhögskola du är intresserad av att studera på, eller hör av dig till folkhögskola.nu för mer information om folkhögskola som utbildningsform eller för hjälp att hitta en folkhögskola som passar dig.