Innehåll på denna sida

Studera utomlands som vuxen

Att studera utomlands ger nyttiga kunskaper för resten av livet. Du utvecklar språkkunskaper och skaffar dig erfarenheter av att leva i en annan kultur.

Här kan du läsa om några av möjligheterna som finns och hur du ska gå tillväga för att få mer information om du vill studera utomlands.

Folkhögskola

Du kan studera utomlands genom en folkhögskola, där finns kurser och utbildningar som helt eller delvis är förlagda utomlands.

Sök efter kurser och utbildningar utomlands (folkhogskola.nu) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Universitet och högskola

När det gäller utlandsstudier vid universitet eller högskola finns det olika sätt att studera på, dels genom utbytesprogram och dels helt på egen hand, som free mover.

Studera utomlands genom utbytesprogram

Går du en högskoleutbildning i Sverige kan du läsa en del av utbildningen utomlands genom ett utbytesprogram. Fördelen med utbytesprogrammen är att du får tillgodoräkna dina utlandsstudier i den svenska utbildningen. Dessutom behöver du inte betala någon terminsavgift. Du får även en del praktisk hjälp med till exempel ansökan och att skaffa bostad. Kontakta studievägledaren på din högskola för information om vilka möjligheter det finns att studera utomlands genom utbytesprogram.

Allmän information om internationella utbytesprogram finns hos Universitets- och högskolerådet. Information om studier i Europa hittar du på europeiska kommissionens webbplats Europass.

Åka utomlands som utbytesstudent (studera.nu, UHR) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Europass, om studier i Europa, Europeiska kommissionen)

Studera utomlands som free mover

Du kan ordna dina utlandsstudier själv som en så kallad free mover. Det ger dig stor valfrihet samtidigt som det ställer stora krav. Du måste själv skaffa all information om din utbildning och hålla kontakten med universitet och myndigheter.

Om du har tänkt dig att fortsätta studera på en högskola i Sverige efter att du studerat utomlands kan det vara bra att kontakta den svenska högskolan redan innan du åker. Detta eftersom det är den högskola du läser vidare på som bedömer vad du får tillgodoräkna i dina utländska studier. På Studera.nu finns mycket bra information och tips för dig som vill studera utomlands på egen hand.

Information och tips för freemoverstudenter, studera.nu (UHR)

Att tänka på inför utlandsstudier

Hur du än väljer att gå till väga för dina utlandsstudier så är det viktigt att du planerar i god tid. Gärna ett år i förväg. Det är mycket att ta reda på, till exempel vad som krävs för att bli antagen, om du måste skaffa uppehållstillstånd och vilka försäkringar som gäller för din utlandsvistelse. Du måste också ta reda på vad studierna kommer att kosta och hur du kan finansiera dem.

Studiemedel

För information om vad som gäller för studiemedel vid utlandsstudier kan du vända dig till CSN.

Information om studiemedel för utlandsstudier, csn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

/