Fastighetstekniker, Lärling
Vill du studera på komvux ansöker du i din hemkommun.
- Gymnasial vuxenutbildning
- 100% (heltid)
- Sollentuna Kommun
- Sollentuna
- Studiestart 2025-01-06
- 1450 gymnasiepoäng
- Svenska
Fastighetstekniker
Arbetsuppgifter
Som fastighetstekniker arbetar du med installation, drift, skötsel och underhåll av fastigheters tekniska system. Du kan arbeta både med bostadsfastigheter och kommersiella fastigheter. Arbetsuppgifterna kan därmed variera beroende på var du är anställd. Yrket som fastighetstekniker är ett rörligt jobb med mycket eget ansvar. I arbetet träffar du mycket människor och du bör därför drivas av att skapa goda relationer med såväl hyresgäster som arbetskamrater. Genom ditt arbete påverkar du andras hem- och arbetsmiljö och skapar en fungerande vardag för de som bor eller arbetar i fastigheterna.
Förmågor
Förmågor som kan vara bra att ha som fastighetstekniker är att vara serviceinriktad och en god problemlösare.
Framtidsutsikter på arbetsmarknaden
Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för Fastighetstekniker. Länk: Prognos Fastighetstekniker
Praktik
I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.
Praktisk information om utbildningen
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:
- att du får instruktioner och uppgifter via skolans digitala lärplattform
- att kontakten med din lärare sker i huvudsak via den digitala lärplattformen eller via mejl
- att slutprovet görs på plats på skolan
Dator och god datorvana krävs. Kostnad för arbetskläder och kurslitteratur kan tillkomma.
Elsäkerhetsverkets krav för begränsad auktorisation (B) innebär att kurserna Praktisk ellära och Elkraftteknik ska ha genomgåtts med godkänt resultat samt minst totalt två års praktisk erfarenhet av elinstallationsarbete i elinstallationsföretag eller annat arbete med el. Ansökan om auktorisation görs till Elsäkerhetsverket.
Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?
Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.
Kontaktuppgifter
Sollentuna kommun (Kommunal)
Turebergsvägen 1B, 3 tr, 191 86 Sollentuna, 19186 Sollentuna
0857922001
Läs om utbildningen på
utbildningsanordnarens webbplats