Anläggningsförare, Klassrum
Vill du studera på komvux ansöker du i din hemkommun.
- Gymnasial vuxenutbildning
- 100% (heltid)
- Sigtuna Kommun
- Sigtuna
- Studiestart 2025-01-06
- 1200 gymnasiepoäng
- Studietid: dag
- Svenska
Anläggningsförare
Arbetsuppgifter
Anläggningsförare, eller maskinförare som det också kallas, kör och sköter om anläggningsmaskiner som grävmaskiner, hjullastare och bandschaktare vid byggandet av exempelvis hus, bostadsområden och vägar.
Yrket är varierande med nya arbetsplatser och många olika arbetsuppgifter. Vanliga arbetsuppgifter är att schakta för vägar och byggnader, gräva för VVS-ledningar eller kablar, snöröjning, lasta och lossa olika typer av gods och material samt läsa ritningar och beskrivningar för bygg- och anläggningsarbeten. Du behöver också hantera laser- och GPS-utrustning för höjdmätning och positionering. Ibland hjälper du även markarbetarna med olika arbetsuppgifter utanför maskinen. Det är vanligt att arbeta utanför hemorten vilket innebär att du kan behöva resa till och från arbetet, eller tillfälligt bo på arbetsorten.
Förmågor
För att arbeta som maskinförare är det bra om du är självständig, uppmärksam och social. Du behöver också kunna samarbeta med andra yrkesgrupper på arbetsplatsen och koordinera olika rörelser samtidigt.
Framtidsutsikter på arbetsmarknaden
Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för Anläggningsmaskinförare.
Länk: Anläggningsmaskinförare
Praktik
I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.
Praktisk information om utbildningen
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:
- att du får instruktioner och uppgifter via skolans digitala lärplattform
- att kontakten med din lärare sker i huvudsak via den digitala lärplattformen eller via mejl
- att slutprovet görs på plats på skolan
Dator och god datorvana krävs. Kostnad för arbetskläder och kurslitteratur kan tillkomma.
Efter yrkespaketet behöver du genomgå en kvalificeringstid via en lärlingsanställning på ett företag inom branschen innan du får ditt yrkesbevis. Under tiden får du lärlingslön enligt gällande avtal. Du måste själv söka anställning som lärling. Körkort (B) är en fördel.
Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?
Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.
Kontaktuppgifter
Läs om utbildningen på
utbildningsanordnarens webbplats