Hem- och konsumentkunskap för lärare åk 1-3, 30 hp (1-30). Ingår i Lärarlyftet
- Högskoleutbildning
- 50% (deltid)
- Högskolan Kristianstad
- Kristianstad (Distansundervisning)
- Studiestart 2024-09-02
- 30.0 högskolepoäng
- Studietid: dag
- Svenska
Centralt i samtliga moment är lärarrollen inom ämnet hem- och konsumentkunskap i relation till planering, genomförande och utvärdering av lektioner i förhållande till styrdokument och ämnesdidaktiska frågeställningar. Ämnesdidaktiken utvecklas och anpassas för elevgruppen åk 1-3 med utgångspunkt från det centrala innehållet för ämnet hem- och konsumentkunskap i grundskolan, åk 1-3.Kursen behandlar·humanekologisk teori·undervisningsplanering·lärandeteori och elevdelaktighet·introduktion till ämnesdidaktik ·digitalisering·barn och ungas måltidsvanor och välbefinnande·näringslära och livsmedelskunskap ·Sapere-metoden·mat- och sinnesupplevelser·utomhusmatlagning ·mat som ett pedagogiskt verktyg ·tillagning, hantering och förvaring av livsmedel ·redskap och teknisk utrustning för matlagning och bakning·livsstil och miljö i ett lokalt och globalt perspektiv ·konsumenters redskap för att kunna göra medvetna val ·tvätt och rengöring ·miljömärkningar, regelverk och styrmedel ·hushållets material- och energianvändning ·avfallshantering och resurshushållning ·livsmedelshygien·sambanden mellan hem och samhälle och konsekvenserna av individens olika val ·reklam, ekonomi, sparande och konsumtion i förhållande till barn och unga·mat och måltid som sociala, geografiska och kulturbundna företeelser ·traditioners betydelse för hem- och konsumentkunskapsundervisning·inkluderande förhållningssätt, genusperspektiv och bemötande av elever med olika kulturella bakgrunder·lärarrollen·elevers lärande i hem- och konsumentkunskap ·bedömning, betyg och betygskriterier·utvärdering av undervisning.
Behörighet
Lärarexamen som kan ge behörighet att undervisa i årskurs 1-3 samt huvudmannens godkännande.