Arkitektur, termin 4
- Högskoleutbildning
- 100% (heltid)
- Umeå universitet
- Umeå
- Studiestart 2025-01-20
- 30.0 högskolepoäng
- Studietid: dag
- Engelska
Utbytesterminen vid Umeå Arkitekthögskola ger studenterna en bred förståelse för ämnet arkitektur, nödvändiga praktiska verktyg och redskap för analys, konceptuell skiss- och kompositionsförmåga samt ett brett utbud av teknisk kunskap. Utbildningen bygger till stor del på projektuppgifter och syftar till att integrera teoretisk och vetenskaplig kunskap med konstnärlig process och forskning.
Paketet består av kurser i arkitekturprojekt, arkitekturteknik, arkitekturhistoria, stadsplanering och arkitekturteori. Alla kurser går parallellt med några veckor under terminen avsedda för specifika kurser.
5AR211 Arkitekturprojekt 2:2, 15.0 hpKursen utvecklar studentens förståelse för arkitektur i relation till samhället och dess förändringar. I projektarbetet undersöks hur arkitektoniska strukturer och publika rum samspelar I olika kontexter på lokal, regional och global nivå. Studenten tränas i att se både individens och samhällets perspektiv på organisation och gestaltning av miljöer. Kursen ökar studentens förmåga att göra välgrundade val mellan olika arbets- och representationsmetoder i ett arkitekturprojekt. I projektarbetet kombineras analoga och digitala samt textbaserade och visuella verktyg och representationsmetoder.
5AR205 Arkitekturteknik 2:2, 4.0 hpKursen behandlar konstruktion av stora rum. Studenterna genomför undersökningar i en workshop som syftar till att belysa konstruktionsprinciper och olika materials egenskaper samt förhållandet mellan konstruktionsprinciper och det arkitektoniska rummet.
5AR207 Samhällsplanering 1, 6.0 hpKursen behandlar samhällsplanering för arkitekter på en grundläggande nivå. Kursen syftar till att ge kunskap om samhällsplaneringens officiella principer med inslag som belyser såväl dess visionära sidor som dess tvärvetenskaplighet. Kursen innehåller en diskussion om privata och offentliga sfärer i staden och tonvikten läggs vid att samhällsplanering, liksom arkitektur, handlar om relationer mellan olika system. Studenten introduceras till parametrar som påverkar en kontexts karaktär och utveckling över tid. I projektarbete utvecklas studentens förståelse för stadens politiska och rumsliga komplexitet. I projektarbete utvecklas nya kontextspecifika strategier för hållbar utveckling.
5AR208 Arkitekturteori 2:2, 2.0 hpI kursen diskuteras människan och hennes förhållande till objektet genom historien, nu och i framtiden. Genom att belysa ett flertal teorier kring hur vi som människor kan förstå och agera i en värld som samtidigt är digital och analog ger kursen en fördjupad förståelse för hur nätverkssamhället förändrar våra sätt att vara.
5AR216 Arkitekturhistoria 2:2, 3.0 hpKursen ger studenterna överblick på arkitekturens globala historia från 1300-talet fram till 1700-talet e.Kr. Den täcker en period i europeisk arkitekturhistoria som börjar med den italienska renässansen och avslutas med den industriella revolutionen. Kursen tar sin utgångspunkt i ett europeiskt perspektiv, men kontextualiserar kritiskt de dominerande berättelserna om europeisk historia med motberättelser från det globala södern. Kursen behandlar både byggnaders och stadsplaneringens historia. Historieskrivningens karaktär som subjektiv praktik granskas kritiskt genom utelämnandet av nyckeltexterna. Alternativa berättelser om global arkitekturhistoria introduceras och exempel från det globala norr och söder presenteras i dialog med varandra.
Behörighet
För tillträde till kurspaketet krävs kurserna:Arkitekturprojekt 1:1 (15 hp), Arkitekturhistoria 1:1 (6 hp), Arkitekturteknik 1:1 (3 hp), Arkitekturteori 1:1 (6 hp), Arkitekturprojekt 1:2 (15 hp), Arkitekturteknik 1:2 (3 hp), Arkitekturteori 1:2 (6 hp), Arkitekturhistoria 1:2 (6 hp),