Masterprogram i folkhälsovetenskap, år 2
- Högskoleutbildning
- 100% (heltid)
- Umeå universitet
- Umeå
- Studiestart 2025-09-01
- 60.0 högskolepoäng
- Studietid: dag
- Engelska
Om du är intresserad av hur man förebygger sjukdomar och främjar hälsa och samband mellan sociala förhållanden och folkhälsa? Kanske är du intresserad av hur man organiserar och styr hälsosystem för att använda resurserna effektivt och samtidigt främja rättvisa eller att studera i en multikulturell miljö där många studenter kommer från låg- och medelinkomstländer?
Då ska du överväga att söka till Umeå universitets internationella masterprogram i folkhälsovetenskap. Programmet innehåller ett flertal kurser om globala hälsoförhållanden och om de metoder som behövs för att man ska kunna bedriva folkhälsovetenskapligt arbete.
Folkhälsovetenskap är ett forsknings- och utvärderingsinriktat fält med ett konstant behov av uppgifter om befolkningens hälsa, varför utbildning kring olika forsknings- och utvärderingsmetoder är viktigt. Att förvalta resurserna och prioritera dessa ger hälsoekonomi och kunskap kring hälso-och sjukvårdssystemen en viktig roll inom folkhälsovetenskap. Utformning och utvärdering av folkhälsostrategier kräver också en teoretisk ram som kan tillämpas på såväl individuell som samhällelig nivå.
Många av våra studenter har en vårdutbildning i grunden. De är t.ex. läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, dietister eller tandläkare. Många har också en samhällsvetenskaplig eller beteendevetenskaplig grundutbildning, t.ex. socionomer, ekonomer, statsvetare och psykologer. På samma sätt som inom hälso- och sjukvårdsorganisationer möts inom vår utbildning människor med olika bakgrund, men med ett gemensamt intresse av att förbättra folkhälsan.
Utbildningen på masterprogrammet i folkhälsovetenskap (120hp) omfattar normalt fyra terminer (2 år) vilket motsvarar kurser om sammanlagt 120 högskolepoäng. Denna utbildning förutsätter att hälften är läst vid tidigare tillfälle vilket innebär att programmet omfattar 60 högskolepoäng.
Behörighet
Slutförda kurser om minst 240 högskolepoäng vari skall ingå en examen på grundnivå som omfattar minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen. Särskilda förkunskapskrav är: 60 högskolepoäng inom huvudområdet folkhälsovetenskap varav minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå. Därutöver krävs Engelska B/6.