Kompletteringsutbildning för psykologer med utländsk examen
- Högskoleutbildning
- 100% (heltid)
- Uppsala universitet
- Uppsala
- Studiestart 2025-09-01
- 90.0 högskolepoäng
- Studietid: dag
- Svenska
Utbildningen vänder sig till personer med utländsk psykologexamen som behöver komplettera sin utbildning för att kunna få svensk psykologlegitimation.
Utbildningen är framförallt avsedd för sökande med en examen från ett land utanför EU/EES-området och som tidigare inte fått sin examen erkänd i ett EU/EES-land. För sökande med en examen från EU/EES-området finns det i de flesta fall möjlighet att via Socialstyrelsen få sin examen erkänd i Sverige utan att behöva gå en kompletterande utbildning.
För sökande med en examen från ett land utanför EU/EES-området finns även alternativet att istället för kompletterande utbildning få legitimation efter kunskapsprov som genomförs på uppdrag av Socialstyrelsen.
Utbildningen omfattar maximalt 90 högskolepoäng och innehåller teoretiska studier med praktiska inslag. Din tidigare kunskap inom psykologi integreras med ny kunskap. Studierna planeras med hänsyn till din tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet. Målet är att du ska visa den kunskap, förmåga och förhållningssätt som krävs för psykologyrket i Sverige och, efter prövning av Socialstyrelsen, kunna söka till praktiktjänstgöring (PTP).
Undervisningsspråket på utbildningen är svenska med en stor del av kurslitteraturen på engelska. För att klara utbildningen är det därför en förutsättning att du behärskar både svenska och engelska.
Efter fullgjorda studier kommer du att få ett intyg på genomgångna kurser. Utbildningen leder inte till en examen.
Behörighet
Utländsk psykologexamen som i utfärdandelandet ger behörighet att utöva arbete som psykolog eller, om yrket i utfärdandelandet inte är reglerat, ska omfatta minst fyra år och ge en examen på avancerad nivå (exempelvis masterexamen i psykologi med klinisk inriktning). Examen ska inkludera psykologins kärnområden, exempelvis kognitions-, inlärnings- och utvecklingspsykologi. Den ska innehålla forskningsmetodik och psykiatri/psykopatologi eller motsvarande (till exempel mental hälsa eller psykisk hälsa). Examen ska även inkludera praktiska inslag, alternativt att den sökande har dokumenterad relevant yrkeserfarenhet. Det krävs också att det bedömda kompletteringsbehovet i omfattning inte överskrider vad som kan tillgodoses under utbildningstiden. Dessutom krävs kunskaper i svenska och engelska motsvarande Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3 respektive Engelska 5.
Kontaktuppgifter
Uppsala universitet (Statlig)
Dag Hammarskjölds väg 7, 752 37 Uppsala
018-471 47 10