Kostvetarprogram
- Högskoleutbildning
- 100% (heltid)
- Uppsala universitet
- Uppsala
- Studiestart 2025-09-01
- 180.0 högskolepoäng
- Studietid: dag
- Svenska
Är du intresserad av mat, måltider och hälsa i relation till hållbar utveckling - då ska du läsa kostvetarprogrammet. Programmet ger dig en vetenskaplig grund och bred kunskap inom området kostvetenskap, samt grunder i ledarskap och företagsekonomi. Du studerar nutrition, livsmedelsvetenskap, livsmedelssäkerhet, matlagningstekniker, måltidsservice, produktutveckling, sensorik, sociologiska perspektiv på mat och vetenskapliga metoder. Genomgående lyfts olika perspektiv såsom hälsa, välbefinnande och hållbar utveckling. Utbildningen inkluderar också ledarskap och marknadsföring. Arbetslivsanknytning utgör en del av studierna och du gör praktik inom exempelvis en måltidsverksamhet, inom livsmedelsindustrin, handeln eller närliggande verksamhet.
Programmet leder till en filosofie kandidatexamen med kostvetenskap som huvudområde och företagsekonomi som biområde. Undervisningen sker huvudsakligen på svenska.
Som kostvetare arbetar du inom ett område som ständigt är aktuellt och hela tiden utvecklas. Arbetstillfällen finns både i offentlig och privat sektor. Exempelvis kan du som kostchef leda och utveckla olika typer av måltidsverksamheter eller inom livsmedelsindustri och handel utveckla och säkra kvaliteten på livsmedel. Som kostvetare kan du också arbeta med information och undervisning. Du kan även välja att studera vidare på avancerad nivå efter programmet. Då finns möjligheten till forskarutbildning inom ämnet kostvetenskap.
Behörighet
Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Kontaktuppgifter
Uppsala universitet (Statlig)
Dag Hammarskjölds väg 7, 752 37 Uppsala
018-471 47 10