Brandman
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Förebygger, förhindrar och begränsar skador i samhället på människor, egendom och miljö.
Brandmannens arbete går ut på att förebygga, hindra och begränsa skador i samhället på människor, egendom och miljö. Brandmän arbetar inom ett brett område med många olika arbetsuppgifter. En viktig del av arbetet innebär att förhindra och förebygga att olyckor inträffar.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- Initiativförmåga
- Kommunikativ förmåga
- Samarbetsförmåga
- Stresstålighet
- Styrka
Arbetsuppgifter
Att arbeta som brandman i utryckningstjänst innebär att man rycker ut när till exempel bränder och trafikolyckor inträffat. Då innebär arbetet att så snabbt som möjligt få kontroll på händelsen och försöka begränsa skadorna. En del av arbetstiden går ut på att förbereda sig själv och sin utrustning så att allt ska fungera vid ett larm. Brandmannen övar arbetsmoment och kontrollerar sin utrustning.
Eftersom arbetet är fysiskt och psykiskt krävande ställs också krav på att brandmannen är fullt frisk, har god kondition och kan arbeta kontrollerat i svåra situationer. Förutom larm och övningar innehåller nästan varje dag någon form av förbyggande eller administrativ arbetsuppgift. Det kan till exempel handla om att jobba med utvecklingsarbete eller att informera om och kontrollera brandskyddet på skolor, förskolor eller arbetsplatser. På det sättet förhindrar brandmannen att olyckor inträffar.
Kommunal räddningstjänst är uppbyggd av både heltidsanställd personal och räddningstjänstpersonal i beredskap, RiB. Denna tjänst kan även kallas deltidsbrandman. Att arbeta som RiB innebär att man vid sidan av en annan ordinarie anställning eller sysselsättning finns tillgänglig för att träda in i brandmannarollen när behov uppstår.
Var tredje eller var fjärde vecka har man beredskap och ska då vara tillgänglig dygnet runt. Tiden är avgörande för möjligheten att genomföra en effektiv räddningsinsats och det är därför viktigt att man bor och har huvudsysselsättning nära den brandstation som man arbetar vid.
Arbetsplats och lön
De flesta brandmän är anställda inom den kommunala räddningstjänsten. Flygplatser och vissa företag som bedriver riskfyllda verksamheter har även en egen brandförsvarsorganisation där brandmän är anställda.
Genomsnittligt löneintervall
29 100 - 39 200 SEK/mån
Statistik från Statistikmyndigheten SCB
Arbetsmarknadsprognos
Medelhög konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare