BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Kallskänka
Planerar, förbereder, tillagar och presenterar mat från det kalla köket på ett tilltalande sätt.
- Kreativ förmåga
- Organisationsförmåga
- Samarbetsförmåga
- Simultanförmåga
- Stresstålighet
Genomsnittligt löneintervall
23 000 - 32 200 SEK/mån
På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för kockar, köksmästare och souschefer kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna varierar beroende på var man arbetar. Kallskänkor arbetar med att tillaga kalla rätter. Det kan till exempel vara förrätter, sallader och desserter samt smörgåsar och rätter till smörgåsbord. Att baka kan också ingå i jobbet.
En del av jobbet består av att planera och förbereda det man ska tillaga. Man har ansvar för att beräkna åtgång på råvaror och beställa hem dem, liksom att planera matsedeln för de kalla rätterna.
Kallskänkor har ett kreativt och skapande arbete där det är bra att vara intresserad av att testa olika smakkombinationer. Man ska också presentera maten på ett tilltalande sätt när den ska serveras till gästerna.
Hygien är viktig i ett kök. Arbetsplatsen ska vara ren och hygienisk och livsmedel måste hanteras på ett korrekt sätt. Det är viktigt att ha kunskap om ingredienserna i maten, så att gäster som till exempel har en allergi kan få information om vad maten innehåller.
Kallskänkor arbetar i arbetslag med andra i köket. Därför är det viktigt att kunna samarbeta med övrig kökspersonal och med serveringspersonalen. På större restauranger finns ibland en kallskänkschef. Kallskänkschefen är arbetsledare och deltar i det dagliga arbetet. En kallskänkschef beställer varor och kan ha hand om planeringen av matsedel.
Utbildningsvägar för kallskänka
Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.
Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet
Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli kallskänka till exempel
- vuxenutbildning
- arbetsmarknadsutbildning.