BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Psykolog

Förbättrar människors livssituation, utvecklingsmöjligheter och förmåga att påverka sitt liv.

  • Empatisk förmåga
  • Förtroendeingivande
  • Kommunikativ förmåga
  • Uppmärksam

Genomsnittligt löneintervall

32 500 - 49 500 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för psykologer kommer vara mycket stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Psykologen arbetar med människor i alla skeden i livet. I fokus för psykologens arbete står människans upplevelser, tankar, känslor, beteenden och samspel med andra. Gemensamt för alla psykologer är att de arbetar för att förbättra människors livssituation, utvecklingsmöjligheter och förmåga att påverka sitt liv i önskad riktning.

Psykologen kan till exempel genomföra psykologisk behandling, psykoterapi och förebyggande psykologiska arbeten. Psykologen gör också fördjupande utredningar, som bland annat inkluderar psykologiska tester för att mer detaljerat beskriva problem och därmed kunna ge mer genomarbetade förslag till åtgärder. Förutom utredning, förebyggande arbete och behandlingsarbete kan psykologen stödja, vägleda, motivera och coacha människor i olika sammanhang.

Samtal med patienten är centralt i arbetet. Psykologen arbetar med hjälp av olika psykologiska metoder som är grundade i forskning och beprövad erfarenhet. Metoderna kan vara inriktade på depressioner, ångesttillstånd, personlighetsstörningar och andra former av psykisk ohälsa. Stresshantering är också ett exempel. Psykologen anpassar behandlingen till patientens behov.

Psykologen arbetar på individ-, grupp- eller organisationsnivå. Arbete med organisationsutveckling, ledarskap och personalgrupper är vanligt. Psykologen kan hjälpa till att hantera konflikt- och krissituationer på arbetsplatser. Psykologen kan även arbeta med rekrytering och urval i företag, organisationer och inom försvaret.

Utbildningsvägar för psykolog

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli psykolog till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Utbildning till psykolog finns på många universitet och psykologprogrammet omfattar fem års studier. Som legitimerad psykolog kan man specialisera sig inom arbets- och organisationspsykologi, klinisk psykologi och pedagogisk psykologi. Specialistutbildningen omfattar tre år. För mer information, kontakta Sveriges Psykologförbund. Psykologer får en grundläggande psykoterapiutbildning inom psykologprogrammet, vilket ger behörighet att vidareutbilda sig till psykoterapeut via en påbyggnadsutbildning (tre år på halvfart).
/