BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Psykolog

Förbättrar människors livssituation, utvecklingsmöjligheter och förmåga att påverka sitt liv.

  • Empatisk förmåga
  • Förtroendeingivande
  • Kommunikativ förmåga
  • Uppmärksam

      Genomsnittligt löneintervall

      32 500 - 49 500 SEK/mån


      Arbetsmarknadsprognos

      Låg konkurrens

      Arbetsuppgifter

      Psykologen arbetar med människor i alla skeden i livet. I fokus för psykologens arbete står människans upplevelser, tankar, känslor, beteenden och samspel med andra. Gemensamt för alla psykologer är att de arbetar för att förbättra människors livssituation, utvecklingsmöjligheter och förmåga att påverka sitt liv i önskad riktning.

      Psykologen kan till exempel genomföra psykologisk behandling, psykoterapi och förebyggande psykologiska arbeten. Psykologen gör också fördjupande utredningar, som bland annat inkluderar psykologiska tester för att mer detaljerat beskriva problem och därmed kunna ge mer genomarbetade förslag till åtgärder. Förutom utredning, förebyggande arbete och behandlingsarbete kan psykologen stödja, vägleda, motivera och coacha människor i olika sammanhang.

      Samtal med patienten är centralt i arbetet. Psykologen arbetar med hjälp av olika psykologiska metoder som är grundade i forskning och beprövad erfarenhet. Metoderna kan vara inriktade på depressioner, ångesttillstånd, personlighetsstörningar och andra former av psykisk ohälsa. Stresshantering är också ett exempel. Psykologen anpassar behandlingen till patientens behov.

      Psykologen arbetar på individ-, grupp- eller organisationsnivå. Arbete med organisationsutveckling, ledarskap och personalgrupper är vanligt. Psykologen kan hjälpa till att hantera konflikt- och krissituationer på arbetsplatser. Psykologen kan även arbeta med rekrytering och urval i företag, organisationer och inom försvaret.

      Utbildningsvägar för psykolog

      Vill du studera till psykolog? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

      Utbildning för vuxna (från 19 år)

      Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

      Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

      Gymnasieskolan (15-19 år)

      Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

      Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: