BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Massör

Behandlar och förebygger värk i muskler med händerna som verktyg.

 • Förmåga att vara flexibel
 • Kommunikativ förmåga
 • Serviceinriktad
 • Självständighet

   Arbetsuppgifter

   En massör arbetar i friskvårdande syfte genom att ge förutsättningar till god hälsa och förebygga skador. Detta görs genom att motverka muskelspänningar som kan orsaka skador och problem vid senare tillfälle. Massören behandlar även lindrigare besvär som uppstått på grund av muskelspänningar.

   För att ge rätt behandling behöver massören samtala med sina kunder för att skapa en bild av kundens behov. Massören utför sedan tester och ger besvären en diagnos. Slutligen görs en helhetsbedömning för att ge rätt behandling.

   Den klassiska massagen är den massage som flest massörer i Sverige ger. Yogamassage, thaimassage, energimassage, spamassage och ansiktsmassage är exempel på andra behandlingar. Massören kan även ge rekommendationer för bland annat träning, kroppshållning, ergonomi och stretch.

   Massören kan välja att vidareutbilda sig till massageterapeut och får då mer kunskap och behärskar oftast ytterligare en eller flera massageterapeutiska metoder.

   En massageterapeut kan jobba direkt med behandling av specifika skador och besvär i rörelseapparaten, dock aldrig med manipulation av leder. Det är vanligt att massageterapeuten behandlar problem som nackspärr, ryggskott, huvudvärk, idrottsskador, nedsatt rörlighet, hållningsproblem, stress- och utmattningsrelaterade problem.

   En medicinsk massageterapeut jobbar mer tillsammans med andra yrkesgrupper, exempelvis naprapater, fysioterapeuter och kiropraktorer.

   Utbildningsvägar för massör

   Det finns olika vägar till yrket. Det är bra att ha en gymnasieutbildning, till exempel det program vi föreslår nedan eller motsvarande utbildning på komvux. Utbildningar inom området kan också finnas på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, arbetsmarknadsutbildningar och privata utbildningsanordnare. Det kan finnas ytterligare krav, till exempel körkort.

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: