Massör

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Behandlar och förebygger värk i muskler med händerna som verktyg.

  Med händerna som främsta redskap ger massören en behandling genom specifika massagegrepp och töjningar. De flesta söker sig till massören för att få hjälp med problem i form av smärta och värk, eller för att förebygga problem i muskler. Andra tar massage som avslappning för att minska stress eller för välbefinnande. Massören kan även ge tips och råd för egenvård.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Förmåga att vara flexibel
  • Kommunikativ förmåga
  • Serviceinriktad
  • Självständighet

  Arbetsuppgifter

  En massör arbetar i friskvårdande syfte genom att ge förutsättningar till god hälsa och förebygga skador. Detta görs genom att motverka muskelspänningar som kan orsaka skador och problem vid senare tillfälle. Massören behandlar även lindrigare besvär som uppstått på grund av muskelspänningar.

  För att ge rätt behandling behöver massören samtala med sina kunder för att skapa en bild av kundens behov. Massören utför sedan tester och ger besvären en diagnos. Slutligen görs en helhetsbedömning för att ge rätt behandling.

  Den klassiska massagen är den massage som flest massörer i Sverige ger. Yogamassage, thaimassage, energimassage, spamassage och ansiktsmassage är exempel på andra behandlingar. Massören kan även ge rekommendationer för bland annat träning, kroppshållning, ergonomi och stretch.

  Massören kan välja att vidareutbilda sig till massageterapeut och får då mer kunskap och behärskar oftast ytterligare en eller flera massageterapeutiska metoder.

  En massageterapeut kan jobba direkt med behandling av specifika skador och besvär i rörelseapparaten, dock aldrig med manipulation av leder. Det är vanligt att massageterapeuten behandlar problem som nackspärr, ryggskott, huvudvärk, idrottsskador, nedsatt rörlighet, hållningsproblem, stress- och utmattningsrelaterade problem.

  En medicinsk massageterapeut jobbar mer tillsammans med andra yrkesgrupper, exempelvis naprapater, fysioterapeuter och kiropraktorer.

  Arbetsplats

  Massörer är oftast egenföretagare, men anställning blir allt vanligare som alternativ. Massören tar emot kunderna på sin klinik, exempelvis friskvårds- och SPA-anläggningar, och/eller åker ut till andra arbetsplatser för att ge behandlingar. I vissa fall jobbar massören halvtid och har ett annat jobb vid sidan av.


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022