BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Massör

Behandlar och förebygger värk i muskler med händerna som verktyg.

  • Förmåga att vara flexibel
  • Kommunikativ förmåga
  • Serviceinriktad
  • Självständighet

Genomsnittligt löneintervall

Data saknas


Arbetsmarknadsprognos på 2 års sikt

Data saknas

Arbetsuppgifter

En massör arbetar i friskvårdande syfte genom att ge förutsättningar till god hälsa och förebygga skador. Detta görs genom att motverka muskelspänningar som kan orsaka skador och problem vid senare tillfälle. Massören behandlar även lindrigare besvär som uppstått på grund av muskelspänningar.

För att ge rätt behandling behöver massören samtala med sina kunder för att skapa en bild av kundens behov. Massören utför sedan tester och ger besvären en diagnos. Slutligen görs en helhetsbedömning för att ge rätt behandling.

Den klassiska massagen är den massage som flest massörer i Sverige ger. Yogamassage, thaimassage, energimassage, spamassage och ansiktsmassage är exempel på andra behandlingar. Massören kan även ge rekommendationer för bland annat träning, kroppshållning, ergonomi och stretch.

Massören kan välja att vidareutbilda sig till massageterapeut och får då mer kunskap och behärskar oftast ytterligare en eller flera massageterapeutiska metoder.

En massageterapeut kan jobba direkt med behandling av specifika skador och besvär i rörelseapparaten, dock aldrig med manipulation av leder. Det är vanligt att massageterapeuten behandlar problem som nackspärr, ryggskott, huvudvärk, idrottsskador, nedsatt rörlighet, hållningsproblem, stress- och utmattningsrelaterade problem.

En medicinsk massageterapeut jobbar mer tillsammans med andra yrkesgrupper, exempelvis naprapater, fysioterapeuter och kiropraktorer.

Utbildningsvägar för massör

Yrket kräver vanligtvis utbildning på eftergymnasial nivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli massör till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Utbildningar ges främst på privatägda skolor och inom Yrkeshögskolan. Utbildningarnas längd varierar mellan ett halvår till två år. Utbildningen är inte reglerad av någon myndighet, vare sig i innehåll eller omfattning. Yrkesförbund och branschråd ställer upp kvalitetskrav på de skolor som bedriver utbildningar.
/