BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Industrilackerare
Lackerar material och produkter med programmeringsinslag och övervakning av industrirobotar.
- Förmåga att vara flexibel
- Kvalitetsinriktad
- Organisationsförmåga
- Samarbetsförmåga
Genomsnittligt löneintervall
24 100 - 35 200 SEK/mån
Arbetsmarknadsprognos
Hög konkurrens ¨h3>
Arbetsuppgifter
Industrilackerare arbetar med lackering av material och produkter. Materialen kan vara metall, järn, stål, plåt och plast. Produkter kan exempelvis vara köksluckor, kylskåp, plåtdetaljer, butiksinredning, trappor, cyklar, dörrar och ventilationsdetaljer. Lackering är ett av de sista momenten i tillverkningen av en ny produkt.
Pulverlackering och våtlackering är de metoder som används inom industrilackering. Vid pulverlackering sprutas lack på i torr pulverform som fäster på materialet genom en elektrostatisk laddning. Därefter härdas pulverfärgen i en ugn med hög temperatur och pulvret smälter samman till en jämn yta. Pulverfärg appliceras ofta på metallkomponenter. Våtlackering används när materialet som ska lackeras inte klarar av höga temperaturer eller när ytan ska bli mycket blank. Trä och plast är exempel på värmekänsliga material.
En del arbetar manuellt med applicering av färg, men många lackeringsprocesser är idag automatiserade och arbetet drivs mer mot processövervakning. Det innebär bland annat att robotar utför en stor del av lackeringsarbetet. Då handlar industrilackerarens arbete bland annat om påfyllning av processkemikalier (färg eller förbehandlingskemi), programmering av robotar, övervakning av robotens arbete och kvalitetskontroll av den färdiga lacken. I arbetet kan också ingå att hänga upp och kroka av detaljerna som lackeras, men även den arbetsuppgiften blir allt mer automatiserad då momentet är fysiskt krävande.
I arbetet ingår även noggrann förbehandling av ytan som ska lackeras. Materialet måste vara väl förberett och rengjort innan lackering. Olika rengöringstekniker används, exempelvis blästring.
Utbildningsvägar för industrilackerare
Det finns olika vägar till yrket. Det är bra att ha en gymnasieutbildning eller motsvarande utbildning. Utbildningar inom området kan också finnas på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, arbetsmarknadsutbildningar och privata utbildningsanordnare. Det kan finnas ytterligare krav, till exempel körkort.
Utbildning för vuxna (från 19 år)
Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.
Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:
Gymnasieskolan (15-19 år)
Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.
Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: