Industrilackerare

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Lackerar material och produkter med programmeringsinslag och övervakning av industrirobotar.

  Industrilackerare arbetar med lackering av olika material och produkter inom tillverkningsindustrin. Pulverlackering och våtlackering är de metoder som används. Arbetet är i stor utsträckning automatiserat. Det innebär programmering och övervakning av robotar, påfyllning av processkemikalier och kvalitetskontroller. Vid manuellt arbete utför man lackeringen själv med sprutpistol.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Förmåga att vara flexibel
  • Kvalitetsinriktad
  • Organisationsförmåga
  • Samarbetsförmåga

  Arbetsuppgifter

  Industrilackerare arbetar med lackering av material och produkter. Materialen kan vara metall, järn, stål, plåt och plast. Produkter kan exempelvis vara köksluckor, kylskåp, plåtdetaljer, butiksinredning, trappor, cyklar, dörrar och ventilationsdetaljer. Lackering är ett av de sista momenten i tillverkningen av en ny produkt.

  Pulverlackering och våtlackering är de metoder som används inom industrilackering. Vid pulverlackering sprutas lack på i torr pulverform som fäster på materialet genom en elektrostatisk laddning. Därefter härdas pulverfärgen i en ugn med hög temperatur och pulvret smälter samman till en jämn yta. Pulverfärg appliceras ofta på metallkomponenter. Våtlackering används när materialet som ska lackeras inte klarar av höga temperaturer eller när ytan ska bli mycket blank. Trä och plast är exempel på värmekänsliga material.

  En del arbetar manuellt med applicering av färg, men många lackeringsprocesser är idag automatiserade och arbetet drivs mer mot processövervakning. Det innebär bland annat att robotar utför en stor del av lackeringsarbetet. Då handlar industrilackerarens arbete bland annat om påfyllning av processkemikalier (färg eller förbehandlingskemi), programmering av robotar, övervakning av robotens arbete och kvalitetskontroll av den färdiga lacken. I arbetet kan också ingå att hänga upp och kroka av detaljerna som lackeras, men även den arbetsuppgiften blir allt mer automatiserad då momentet är fysiskt krävande.

  I arbetet ingår även noggrann förbehandling av ytan som ska lackeras. Materialet måste vara väl förberett och rengjort innan lackering. Olika rengöringstekniker används, exempelvis blästring.

  Arbetsplats och lön

  Industrilackerare arbetar oftast på lackeringsföretag, men även på avdelningar inom större tillverkande företag.

  Genomsnittligt löneintervall

  24 100 - 35 200 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Hög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022