Dansare

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Fysiskt, konstnärligt och uttrycksfullt yrke med kroppen som verktyg.

  Dansare har ett konstnärligt och fysiskt krävande yrke. Arbetet innebär hård träning, repetitioner och föreställningar. Inför publik uttrycker dansaren känslor och stämningar med sin kropp som instrument. God fysik och koordinationsförmåga är viktigt för att kunna arbeta som dansare.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • God fysik
  • Koordinationsförmåga
  • Samarbetsförmåga
  • Säljinriktad

  Arbetsuppgifter

  Dansare arbetar med att uttrycka känslor och berättelser med kroppen som verktyg. Dansare medverkar i olika slags föreställningar. Tiden på scenen är bara en liten del av dansarens arbete. Bakom ett framförande ligger många år av hård träning. Som dansare är det därför viktigt att ha goda fysiska förutsättningar för att klara av jobbet. Dansare tränar flera timmar varje dag för att hålla sig i form.

  Många dansare är specialiserade på en dansstil men det är också vanligt att arbeta med flera stilar. En inriktning är att dansa klassisk balett vid exempelvis operan i Stockholm eller Göteborg. En annan inriktning är modern nutida dans. Då ingår dansaren ofta i ett kompani som sällan har en fast scen. Andra inriktningar är att dansa jazz eller showdans och medverka i musikaler, revyer, operetter eller teaterföreställningar där olika former av dans ingår. I de sammanhangen kan det ibland krävas att dansaren måste kunna sjunga.

  Att arbeta som dansare innebär samarbete, närvaro och interaktion med andra dansare, koreografer och regissörer. Inför en dansuppsättning ägnas mycket tid åt att repetera tillsammans med koreografen och övriga dansare i teamet. Koreografen arbetar med att skapa och utforma dans. Koreografi handlar om att komponera rörelser, positioner och steg för att gestalta en helhet. Koreografen arbetsleder dansarna och ger instruktioner.

  Arbetsplats och lön

  Den geografiska rörligheten inom yrket är stor. Det är vanligt att dansare arbetar utomlands eftersom arbetsmarknaden är begränsad i Sverige.

  Genomsnittligt löneintervall

  25 800 - 37 900 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022