BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Dansare

Fysiskt, konstnärligt och uttrycksfullt yrke med kroppen som verktyg.

  • God fysik
  • Koordinationsförmåga
  • Samarbetsförmåga
  • Säljinriktad

      Genomsnittligt löneintervall

      25 800 - 37 900 SEK/mån

      Arbetsuppgifter

      Dansare arbetar med att uttrycka känslor och berättelser med kroppen som verktyg. Dansare medverkar i olika slags föreställningar. Tiden på scenen är bara en liten del av dansarens arbete. Bakom ett framförande ligger många år av hård träning. Som dansare är det därför viktigt att ha goda fysiska förutsättningar för att klara av jobbet. Dansare tränar flera timmar varje dag för att hålla sig i form.

      Många dansare är specialiserade på en dansstil men det är också vanligt att arbeta med flera stilar. En inriktning är att dansa klassisk balett vid exempelvis operan i Stockholm eller Göteborg. En annan inriktning är modern nutida dans. Då ingår dansaren ofta i ett kompani som sällan har en fast scen. Andra inriktningar är att dansa jazz eller showdans och medverka i musikaler, revyer, operetter eller teaterföreställningar där olika former av dans ingår. I de sammanhangen kan det ibland krävas att dansaren måste kunna sjunga.

      Att arbeta som dansare innebär samarbete, närvaro och interaktion med andra dansare, koreografer och regissörer. Inför en dansuppsättning ägnas mycket tid åt att repetera tillsammans med koreografen och övriga dansare i teamet. Koreografen arbetar med att skapa och utforma dans. Koreografi handlar om att komponera rörelser, positioner och steg för att gestalta en helhet. Koreografen arbetsleder dansarna och ger instruktioner.

      Utbildningsvägar för dansare

      Vill du studera till dansare? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

      Utbildning för vuxna (från 19 år)

      Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

      Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

      Gymnasieskolan (15-19 år)

      Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

      Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: