Bagare och konditor

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Morgonpigg kreatör som bakar allt ifrån bullar och bröd till bakverk.

  Som bagare eller konditor arbetar man med att baka allt från matbröd till tårtor eller andra bakverk. Båda är kreativa yrken där känsla för både smak och färg och form är viktig. I grunden ligger kunskapen om råvarorna som används. Arbetet kan ske både med hjälp av maskiner och för hand. Det är bra att vara kreativ, men samtidigt vara stresstålig och ha god förmåga att organisera sitt arbete.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • God fysik
  • Kreativ förmåga
  • Organisationsförmåga
  • Simultanförmåga
  • Stresstålighet

  Arbetsuppgifter

  Idag arbetar de flesta både som bagare och konditorer, vilket ger ett omväxlande arbete.

  Som bagare gör man ofta många olika sorters matbröd eller kaffebröd. Man väger man upp ingredienser, jäser degar och formar bröd och eller kakor som gräddas. En konditor bakar och tillverkar olika kakor, tårtor eller bakelser.

  Arbetsuppgifterna är varierande med allt från att vispa grädde, baka tårtbottnar, fylla och glasera mazariner, göra tårtor, vispa olika mousser och att dekorera bröllopstårtor. I yrket ingår det ofta ansvar för att planera vad som ska tillverkas och att sköta till exempel inköp av råvaror.

  Bagare och konditorer kan också arbeta på stora industribagerier. Då övervakar man bakningen som sker med hjälp av maskiner. Tillverkningen på industribagerier kan vara automatiserad, men oftast finns en del manuella arbetsmoment kvar.

  Arbetsplats och lön

  Bagare arbetar på större bagerier som säljer sina bakverk till butiker, hotell och restauranger, och på bagerier och konditorier som har egen servering där kunderna kan sitta och fika. Bagerier och konditorier finns över hela landet.

  Genomsnittligt löneintervall

  23 800 - 35 000 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Hög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022