Idag arbetar de flesta både som bagare och konditorer, vilket ger ett omväxlande arbete.
Som bagare gör man ofta många olika sorters matbröd eller kaffebröd. Man väger man upp ingredienser, jäser degar och formar bröd och eller kakor som gräddas. En konditor bakar och tillverkar olika kakor, tårtor eller bakelser.
Arbetsuppgifterna är varierande med allt från att vispa grädde, baka tårtbottnar, fylla och glasera mazariner, göra tårtor, vispa olika mousser och att dekorera bröllopstårtor. I yrket ingår det ofta ansvar för att planera vad som ska tillverkas och att sköta till exempel inköp av råvaror.
Bagare och konditorer kan också arbeta på stora industribagerier. Då övervakar man bakningen som sker med hjälp av maskiner. Tillverkningen på industribagerier kan vara automatiserad, men oftast finns en del manuella arbetsmoment kvar.
Baserat på data från arbetsförmedlingen
Bagare och konditor
Morgonpigg kreatör som bakar allt ifrån bullar och bröd till bakverk.
Jobbprofil
Månadslön
10% tjänar mindre än23 800 kr
Genomsnittslön28 500 kr
10% tjänar mer än35 000 kr
Jobbmöjligheter
Möjligheter till jobb idagStora möjligheter
Möjligheter till jobb på 5 års siktFörväntas öka
Förmågor
Förmågor som är bra att ha inom yrket:
- God fysik
- Stresstålighet
- Simultanförmåga
- Organisationsförmåga
- Kreativ förmåga
Arbetsuppgifter
Utbildningsvägar för bagare och konditor
Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.
Förslag på Utbildningsvägar efter gymnasiet
Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli bagare och konditor till exempel
- eftergymnasial utbildning
- vuxenutbildning.
/