BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Bagare och konditor
Morgonpigg kreatör som bakar allt ifrån bullar och bröd till bakverk.
- God fysik
- Kreativ förmåga
- Organisationsförmåga
- Simultanförmåga
- Stresstålighet
Genomsnittligt löneintervall
23 800 - 35 000 SEK/mån
Nationellt bedöms möjligheterna till arbete som bagare och konditor vara stora. På fem års sikt förväntas efterfrågan vara oförändrad.
Arbetsuppgifter
Idag arbetar de flesta både som bagare och konditorer, vilket ger ett omväxlande arbete.
Som bagare gör man ofta många olika sorters matbröd eller kaffebröd. Man väger man upp ingredienser, jäser degar och formar bröd och eller kakor som gräddas. En konditor bakar och tillverkar olika kakor, tårtor eller bakelser.
Arbetsuppgifterna är varierande med allt från att vispa grädde, baka tårtbottnar, fylla och glasera mazariner, göra tårtor, vispa olika mousser och att dekorera bröllopstårtor. I yrket ingår det ofta ansvar för att planera vad som ska tillverkas och att sköta till exempel inköp av råvaror.
Bagare och konditorer kan också arbeta på stora industribagerier. Då övervakar man bakningen som sker med hjälp av maskiner. Tillverkningen på industribagerier kan vara automatiserad, men oftast finns en del manuella arbetsmoment kvar.
Utbildningsvägar för bagare och konditor
Det finns olika vägar till yrket. Det är bra att ha en gymnasieutbildning. Utbildningar inom området kan också finnas på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, arbetsmarknadsutbildningar och privata utbildningsanordnare. Även arbetsgivare kan utbilda.