BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Bagare och konditor

Morgonpigg kreatör som bakar allt ifrån bullar och bröd till bakverk.

  • God fysik
  • Kreativ förmåga
  • Organisationsförmåga
  • Simultanförmåga
  • Stresstålighet

Genomsnittligt löneintervall

23 800 - 35 000 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för bagare och konditorer kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Idag arbetar de flesta både som bagare och konditorer, vilket ger ett omväxlande arbete.

Som bagare gör man ofta många olika sorters matbröd eller kaffebröd. Man väger man upp ingredienser, jäser degar och formar bröd och eller kakor som gräddas. En konditor bakar och tillverkar olika kakor, tårtor eller bakelser.

Arbetsuppgifterna är varierande med allt från att vispa grädde, baka tårtbottnar, fylla och glasera mazariner, göra tårtor, vispa olika mousser och att dekorera bröllopstårtor. I yrket ingår det ofta ansvar för att planera vad som ska tillverkas och att sköta till exempel inköp av råvaror.

Bagare och konditorer kan också arbeta på stora industribagerier. Då övervakar man bakningen som sker med hjälp av maskiner. Tillverkningen på industribagerier kan vara automatiserad, men oftast finns en del manuella arbetsmoment kvar.

Utbildningsvägar för bagare och konditor

Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

Förslag på gymnasieprogram

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli bagare och konditor till exempel

  • eftergymnasial utbildning
  • För den som vill vidareutbilda sig i yrket finns yrkeshögskoleutbildning för bagare/konditor.
  • vuxenutbildning.
  • En alternativ utbildningsväg kan vara via en vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning.
/