BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Bagare och konditor

Morgonpigg kreatör som bakar allt ifrån bullar och bröd till bakverk.

  • God fysik
  • Kreativ förmåga
  • Organisationsförmåga
  • Simultanförmåga
  • Stresstålighet

      Genomsnittligt löneintervall

      23 800 - 35 000 SEK/mån


      Arbetsmarknadsprognos

      Hög konkurrens

      Arbetsuppgifter

      Idag arbetar de flesta både som bagare och konditorer, vilket ger ett omväxlande arbete.

      Som bagare gör man ofta många olika sorters matbröd eller kaffebröd. Man väger man upp ingredienser, jäser degar och formar bröd och eller kakor som gräddas. En konditor bakar och tillverkar olika kakor, tårtor eller bakelser.

      Arbetsuppgifterna är varierande med allt från att vispa grädde, baka tårtbottnar, fylla och glasera mazariner, göra tårtor, vispa olika mousser och att dekorera bröllopstårtor. I yrket ingår det ofta ansvar för att planera vad som ska tillverkas och att sköta till exempel inköp av råvaror.

      Bagare och konditorer kan också arbeta på stora industribagerier. Då övervakar man bakningen som sker med hjälp av maskiner. Tillverkningen på industribagerier kan vara automatiserad, men oftast finns en del manuella arbetsmoment kvar.

      Utbildningsvägar för bagare och konditor

      Vill du studera till bagare och konditor? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

      Utbildning för vuxna (från 19 år)

      Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

      Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

      Gymnasieskolan (15-19 år)

      Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

      Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: