BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Montör, träprodukter

Sätter samman komponenter av trä till olika produkter, manuellt eller med hjälp av maskiner.

  • God fysik
  • Noggrannhet
  • Resultatinriktad
  • Samarbetsförmåga

      Genomsnittligt löneintervall

      24 900 - 35 600 SEK/mån


      Arbetsmarknadsprognos

      Medelhög konkurrens på 5 års sikt

      Arbetsuppgifter

      Montörer av träprodukter arbetar med seriemässig tillverkning där komponenter av trä sätts samman till olika produkter. Det kan till exempel vara möbler, fönster, trappor eller byggelement, som till exempel hela väggar och golv till hus.

      Vanliga arbetsuppgifter kan vara att utifrån en ritning montera ihop en produkt, det kan även ingår till exempel stoppning eller packning vid olika arbetsstationer. Man sätter på beslag, gångjärn, lås och andra detaljer.

      Arbetet kan både ske manuellt, men också vid maskiner av olika slag såsom slipmaskiner. Som montör kan man till exempel arbeta bredvid en maskin som fräser hål för gångjärn eller passa en maskin som sköter delar av monteringen. Man kan också arbeta med manuell montering och då använda handverktyg för att finjustera och finslipa produkten.

      På många arbetsplatser arbetar montörerna i ett arbetslag tillsamman med andra och där man växlar mellan de olika arbetsuppgifterna. Alla i gruppen måste kunna läsa ritningar och arbetsinstruktioner.

      Utbildningsvägar för montör, träprodukter

      Vill du studera till montör, träprodukter? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

      Utbildning för vuxna (från 19 år)

      Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

      Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

      Gymnasieskolan (15-19 år)

      Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

      Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: