BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Montör, träprodukter

Sätter samman komponenter av trä till olika produkter, manuellt eller med hjälp av maskiner.

  • God fysik
  • Noggrannhet
  • Resultatinriktad
  • Samarbetsförmåga

Genomsnittligt löneintervall

24 900 - 35 600 SEK/mån


Arbetsmarknadsprognos på 2 års sikt

Små till medelstora möjligheter till jobb

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för montörer inom tillverkning kommer vara små till medelstora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Montörer av träprodukter arbetar med seriemässig tillverkning där komponenter av trä sätts samman till olika produkter. Det kan till exempel vara möbler, fönster, trappor eller byggelement, som till exempel hela väggar och golv till hus.

Vanliga arbetsuppgifter kan vara att utifrån en ritning montera ihop en produkt, det kan även ingår till exempel stoppning eller packning vid olika arbetsstationer. Man sätter på beslag, gångjärn, lås och andra detaljer.

Arbetet kan både ske manuellt, men också vid maskiner av olika slag såsom slipmaskiner. Som montör kan man till exempel arbeta bredvid en maskin som fräser hål för gångjärn eller passa en maskin som sköter delar av monteringen. Man kan också arbeta med manuell montering och då använda handverktyg för att finjustera och finslipa produkten.

På många arbetsplatser arbetar montörerna i ett arbetslag tillsamman med andra och där man växlar mellan de olika arbetsuppgifterna. Alla i gruppen måste kunna läsa ritningar och arbetsinstruktioner.

Utbildningsvägar för montör, träprodukter

Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli montör, träprodukter till exempel

  • vuxenutbildning
  • Alternativa vägar till utbildning är via vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning.
  • arbetsmarknadsutbildning.
  • Alternativa vägar till utbildning är via arbetsmarknadsutbildning. Kontakta Arbetsförmedlingen för frågor om arbetsmarknadsutbildning.
/