Montör, träprodukter

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Sätter samman komponenter av trä till olika produkter, manuellt eller med hjälp av maskiner.

  Montörer inom träindustrin arbetar med att sätta samman komponenter av trä till olika produkter såsom möbler, fönster eller dörrar. Arbetet sker både manuellt och med maskiner av olika slag. Man arbetar ofta i arbetslag tillsammans med andra.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • God fysik
  • Noggrannhet
  • Resultatinriktad
  • Samarbetsförmåga

  Arbetsuppgifter

  Montörer av träprodukter arbetar med seriemässig tillverkning där komponenter av trä sätts samman till olika produkter. Det kan till exempel vara möbler, fönster, trappor eller byggelement, som till exempel hela väggar och golv till hus.

  Vanliga arbetsuppgifter kan vara att utifrån en ritning montera ihop en produkt, det kan även ingår till exempel stoppning eller packning vid olika arbetsstationer. Man sätter på beslag, gångjärn, lås och andra detaljer.

  Arbetet kan både ske manuellt, men också vid maskiner av olika slag såsom slipmaskiner. Som montör kan man till exempel arbeta bredvid en maskin som fräser hål för gångjärn eller passa en maskin som sköter delar av monteringen. Man kan också arbeta med manuell montering och då använda handverktyg för att finjustera och finslipa produkten.

  På många arbetsplatser arbetar montörerna i ett arbetslag tillsamman med andra och där man växlar mellan de olika arbetsuppgifterna. Alla i gruppen måste kunna läsa ritningar och arbetsinstruktioner.

  Arbetsplats och lön

  Montörer av träprodukter arbetar på stora och små företag inom träindustrin. Man kan också vara anställd på ett bemanningsföretag och arbeta som inhyrd personal på en träindustri.

  Genomsnittligt löneintervall

  24 900 - 35 600 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Medelhög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022