Verktygsmakare
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Tillverkar verktyg för serieframställning av detaljer, ett precisionsarbete med höga krav på exakthet.
Som verktygsmakare tillverkar man formverktyg för plast- eller metallprodukter samt klipp- och bockverktyg. Verktygen används för serieframställning av detaljer inom industrin. Verktygsmakare arbetar inom verkstadsindustrin på företagens verktygsavdelningar eller på företag som specialiserat sig på verktygstillverkning. Utgångsmaterialet är ofta specialstål men kan också bestå av olika kompositer. Ett färdigt verktyg kan väga från några kilo till flera ton.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- Noggrannhet
- Samarbetsförmåga
Arbetsuppgifter
Arbetet för en verktygsmakare börjar med att kunden antingen skickar datorfiler eller pappersritningar. Många verktygsmakare tillverkar verktygen från början till slut, från ritning eller datorfil till färdig produkt.
I andra fall kan verktygsmakaren vara specialiserad på vissa moment. Då är det ett team som färdigställer produkten. Tillverkningen sker både med handverktyg, i manuellt styrda verktygsmaskiner och i CNC-styrda maskiner. På specialiserade verktygsföretag är arbetsmomenten ofta inriktade på verktygsfräsning, verktygssvarvning, gnistbearbetning och bänkarbete. Manuella arbetsmoment förekommer, men är mindre vanligt.
Viktiga moment är kontroll och justering av verktyg som är under arbete. Som verktygsmakare har man ett precisionsarbete med höga krav på exakthet och arbetar ofta med måttoleranser inom några tusendels millimeter liksom med känsliga högglanspolerade ytor.
Större företag inom verkstadsindustrin har ofta laboratorier eller experimentavdelningar där verktygsmakare kan arbeta. Där tillverkas bland annat provexemplar (prototyper) av artiklar, som senare ska framställas i produktionen. Detta arbete ställer stora krav på yrkesskicklighet liksom kunskap om programmering och förmåga att använda datorstödda konstruktionsprogram.
Arbetsplats och lön
Verktygsmakare arbetar inom verkstadsindustrin.
Genomsnittligt löneintervall
26 200 - 36 000 SEK/mån
Statistik från Statistikmyndigheten SCB
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare