BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Laboratorieingenjör

Analyserar och kontrollerar prover och produkter, forskar eller utvecklar nya produkter.

  • Analytisk förmåga
  • Noggrannhet
  • Organisationsförmåga
  • Samarbetsförmåga
  • Självständighet

Genomsnittligt löneintervall

27 200 - 46 800 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för laboratorieingenjörer kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

På laboratoriet arbetar laboratorieingenjören med tekniskt avancerade analysapparater och datorteknik för att göra analyser och kontroller. Man kan undersöka råvaror som används vid tillverkningen på en industri eller prover som tagits ute i produktionen för att kontrollera att produkten håller rätt kvalitet och att tillverkningsprocessen fungerar som den ska. Andra analyser är kemiska och biologiska tester för att undersöka vad som finns i produkter. Det kan till exempel handla om att leta efter ämnen som är skadliga för miljön eller mikroorganismer som kan göra oss sjuka. När en analys är avslutad tolkas svaren och sammanställs i en rapport.

I arbetet kan ingå att förbättra och utveckla nya analysmetoder. Laboratorieingenjörer kan även vara med och utarbeta normer och anvisningar för hur man hanterar miljöfarliga varor och informera om kemiska och biologiska hälsorisker. Andra uppgifter kan vara att sköta underhållet av analysapparaterna samt att handleda och undervisa den övriga personalen. Att söka litteratur och läsa artiklar och rapporter kan också ingå i arbetsuppgifterna.

På laboratoriet samarbetar ingenjören med flera yrkeskategorier, så som laboranter, biomedicinska analytiker, mikrobiologer och kemister. Arbetsuppgifterna kan vara lika och gränserna för vem som gör vad varierar mellan olika arbetsplatser.

Utbildningsvägar för laboratorieingenjör

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli laboratorieingenjör till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Laboratorieingenjörer har vanligen en teknisk eller naturvetenskaplig utbildning med inriktning mot kemi, kemiteknik, biologi eller bioteknik. Dessa utbildningar ges på högskolor och universitet och är mellan tre och fem år långa.
/