BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Pilot
Navigerar och styr flygplan, är noga med att sätta säkerheten främst och gillar att samarbeta.
- Beslutsförmåga
- Förmåga att följa regler och instruktioner
- Samarbetsförmåga
- Simultanförmåga
- Säkerhetsfokus
Genomsnittligt löneintervall
38 100 - 107 200 SEK/mån
Det kan vara både större och mindre möjligheter till arbete även i yrken där prognos saknas.
Arbetsuppgifter
Piloter arbetar med att flyga flygplan. Utöver det ingår också många arbetsuppgifter före och efter flygningen. Före flygningen samlar piloten in information om antalet passagerare, lastens vikt och vädret längs flygrutten. Uppgifterna används till färdplanen som styr autopiloten.
Inne i planet kontrollerar piloten att instrument, reglage och motorer fungerar. Manualer och checklistor anger vad piloterna ska kontrollera.
Det vanligaste är att två piloter ingår i besättningen, en kapten och en styrman. Kaptenen fattar alla beslut, men gör det i samråd med styrman. Piloter måste arbeta ett visst antal år som styrman innan de har möjlighet att bli kapten.
Det är vanligt att kapten och styrman delar på arbetet. Styrman hjälper kapten med radiokommunikation, navigering och flygning. Han eller hon tar även fram beslutsunderlag, så som underlag för bränsleberäkningar från tabeller och listor.
När man flyger på hög höjd och inget ovanligt händer håller ofta autopiloten kursen och flyghöjden. Kaptenen och styrman måste dock ändå övervaka situationen och de instrument som används.
Man har hela tiden radiokontakt med andra flygplan och flygtrafikledningar längs vägen. Ibland ingår det att informera passagerarna om olika händelser under flygningen, som till exempel turbulens.
Under start och landning flyger piloterna flygplanet manuellt. Inför landningen gör kaptenen och styrmannen ytterligare kontroller av instrument enligt en checklista. Efter landningen fyller man i loggboken och rapporterar till markkontrollen.
Utbildningsvägar för pilot
Yrket kräver eftergymnasial utbildning upp till två år.
Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet
Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli pilot till exempel
- eftergymnasial utbildning
- företagsförlagd utbildning
- eftergymnasial utbildning.