Trafiklärare

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Praktisk och teoretisk undervisning som öppnar nya vägar för eleverna.

  Trafiklärare undervisar och handleder personer som ska ta körkort. Den teoretiska utbildningen sker ofta i grupp och den praktiska består oftast av individuella körlektioner i olika trafikmiljöer. Trafikinspektörerna vid trafikverket examinerar sedan körkortsaspiranterna.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Kommunikativ förmåga
  • Pedagogisk förmåga
  • Stresstålighet
  • Säkerhetsfokus
  • Uppmärksam

  Arbetsuppgifter

  Trafiklärare undervisar elever som ska ta körkort för olika fordon - personbil, moped, motorcykel, buss, lastbil och släpfordon. Undervisningen består av både en teoretisk och en praktisk del. Den teoretiska undervisningen sker oftast i grupp och då går trafikläraren tillsammans med eleverna igenom trafikregler, trafikvett och trafikmiljö. Den praktiska delen av undervisningen består av körlektioner. Alla moment i körningen övas och den teoretiska undervisningen tillämpas. Trafikläraren tillbringar mycket tid i bilen och ser till att eleverna får möjlighet att köra i olika slags trafikmiljöer, även i mörker och när det råder halka.

  När eleverna genomgått teoretisk och praktisk utbildning är det dags för provet vid trafikverket. Trafikinspektörer anställda av Trafikverket arbetar huvudsakligen med att examinera körkortsaspiranter vid förarprov, vanligen kallat uppkörning. Detta prov består av två delar; ett kunskapsprov och ett körprov.

  Trafikinspektörer kan också ha hand om yrkestrafikprov för till exempel taxiförarlegitimation. I arbetsuppgifterna kan även ingå att ge information om körkorts- och trafiksäkerhetsfrågor.

  Ett fåtal specialutbildade trafikinspektörer har kontakter med Försäkringskassan och länsstyrelser, för att utföra praktiska körprov i samband med utredningar om indragning av körkort på grund av sjukdom eller liknande.

  Arbetsplats

  Som trafiklärare arbetar man oftast på en trafikskola i privat regi. Trafikinspektörer arbetar oftast vid en statlig myndighet, så som Trafikverket eller Försvarsmakten.


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022