Stenmontör

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Fysiskt arbete med dekorativa och praktiskt funktionella stenmontage.

  Stenmontörer lägger golv, sätter trappor och monterar fasader av natursten. Marmor, granit, skiffer och kalksten är materialen som oftast används. Arbetet utförs vanligtvis i offentliga byggnader. Resultatet av arbetet ska vara funktionellt, dekorativt och bestå i många år. Arbetet sker både inom- och utomhus och är ibland fysiskt krävande.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • God fysik
  • Konstnärlig förmåga
  • Självständighet

  Arbetsuppgifter

  Stenmontören monterar natursten, oftast i offentliga byggnader som hotell, kontor och banker. Det förekommer även att natursten monteras i kök och badrum hos privatpersoner. De vanligaste arbetsuppgifterna är att:

  * Lägga golv
  * Sätta trappor
  * Montera fasader

  Materialen som används är oftast marmor, granit, skiffer och kalksten. Stenmontören behöver ha känsla för mönster, färg och form eftersom montaget både fyller en praktisk och dekorativ funktion. I arbetet ingår ofta att såga stenskivorna till lämplig storlek och form med hjälp av en vattensåg, innan monteringsarbetet tar vid.

  Arbetsplats

  Stenmontörer arbetar med både nyproduktion, renovering och underhåll. De är oftast anställda i mindre, specialiserade bygg- och anläggningsföretag.

  Arbetsmarknadsprognos

  Medelhög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022