BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Stenmontör

Fysiskt arbete med dekorativa och praktiskt funktionella stenmontage.

 • God fysik
 • Konstnärlig förmåga
 • Självständighet

   Arbetsmarknadsprognos

   Medelhög konkurrens på 5 års sikt

   Arbetsuppgifter

   Stenmontören monterar natursten, oftast i offentliga byggnader som hotell, kontor och banker. Det förekommer även att natursten monteras i kök och badrum hos privatpersoner. De vanligaste arbetsuppgifterna är att:

   * Lägga golv
   * Sätta trappor
   * Montera fasader

   Materialen som används är oftast marmor, granit, skiffer och kalksten. Stenmontören behöver ha känsla för mönster, färg och form eftersom montaget både fyller en praktisk och dekorativ funktion. I arbetet ingår ofta att såga stenskivorna till lämplig storlek och form med hjälp av en vattensåg, innan monteringsarbetet tar vid.

   Utbildningsvägar för stenmontör

   Utbildning finns på gymnasiet och komvux. Utbildning kan också finnas på yrkeshögskolan och som arbetsmarknadsutbildning.

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: