BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Tandläkare
Förebygger, diagnostiserar och behandlar sjukdomar och skador i munhåla och käksystem.
- Empatisk förmåga
- Kommunikativ förmåga
- Noggrannhet
- Samarbetsförmåga
- Självständighet
Genomsnittligt löneintervall
35 000 - 70 500 SEK/mån
Arbetsmarknadsprognos
Låg konkurrens ¨h3>
Arbetsuppgifter
Som tandläkare undersöker man patienten, ställer diagnos och bestämmer vilken behandling som ska utföras. Man ansvarar även för att behandlingen blir utförd vilket innebär att man antingen själv utför arbetet eller fördelar arbetet till exempelvis tandsköterska eller tandhygienist.
Att laga hål i tänderna, göra rotfyllningar, genomföra operationer och behandla tandköttsinflammationer är vanliga arbetsuppgifter. I arbetet med att rätta till felställda tänder och ersätta skadade tänder med kronor, broar, proteser eller implantat sker ofta ett samarbete med en tandtekniker, som tillverkar själva tandställningen respektive tandersättningen.
Som tandläkare arbetar man också för att förebygga skador på tänderna. Tandläkaren studerar också förändringar i hela munhålan och kan slå larm om sjukdomar på ett tidigt stadium. Dessutom är man som tandläkare skyldig att enligt lag alltid föra journal.
Vanligtvis arbetar man i team tillsammans med tandhygienist och tandsköterska. Tandläkaren har då en arbetsledande funktion.
Efter några år som allmäntandläkare finns möjlighet att specialisera sig inom exempelvis barntandvård, tandlossning eller tandreglering. Det finns åtta olika specialiteter inom tandvården. Man kan också arbeta som forskare eller lärare.
Utbildningsvägar för tandläkare
Vill du studera till tandläkare? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:
Utbildning för vuxna (från 19 år)
Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.
Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:
Gymnasieskolan (15-19 år)
Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.
Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: