BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Bilförsäljare

Hjälper kunder till ett bra bilköp, med fokus på att skapa förtroende och nöjda kunder.

  • Förtroendeingivande
  • Initiativförmåga
  • Serviceinriktad
  • Säljinriktad

Genomsnittligt löneintervall

23 000 - 38 800 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för butikssäljare inom fackhandel kommer vara små till medelstora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Bilförsäljare säljer nya och begagnade bilar till privatpersoner eller företag. Bilförsäljaren måste kunna lyssna på och sätta sig in i kundens behov. För att ge rätt information måste bilförsäljaren kunna en hel del fakta om bilarna de säljer. Kunden kan till exempel vilja veta vilka prestanda bilen har, hur mycket bränsle den förbrukar eller hur säker bilen är.

Bilförsäljaren informerar också kunden om finansieringsmöjligheter, serviceavtal och försäkringsvillkor. Bilförsäljaren blir ofta uppsökt av kunden och börjar vanligen med att visa bilen och låta kunden provköra den. Om kunden är intresserad av att köpa bilen startar förhandlingen om priset. Oavsett om det är en ny eller begagnad bil vill kunden ofta pruta på priset. Vid utlämning av bilen gör ofta bilförsäljaren en genomgång av bilen.

Vid försäljning till företag är det oftast bilförsäljaren som söker upp företagen och diskuterar företagets behov av tjänstebilar. En del i arbetet är också att erbjuda kompletta finansieringsprogram för fordon till företag.

Som bilförsäljare kan man också arbeta med leasingverksamhet, vilket innebär biluthyrning under lång tid till privatpersoner och företag. Bilförsäljare ska även kunna göra en värdering av inbytesbilar om kunden vill få hjälp med att sälja sitt gamla fordon.

För att få kunderna att återkomma vid nästa bilköp är det viktigt att bilen som kunden köpt har utrustats och anpassats på det sätt som kunden har begärt. Det är också viktigt att följa upp hur köparen upplever bilen efter att ha använt fordonet en tid.

Utbildningsvägar för bilförsäljare

Det finns olika vägar till yrket. Det är bra att ha en gymnasieutbildning. Utbildningar inom området kan också finnas på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, arbetsmarknadsutbildningar och privata utbildningsanordnare. Även arbetsgivare kan utbilda.

/