Bilförsäljare

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Hjälper kunder till ett bra bilköp, med fokus på att skapa förtroende och nöjda kunder.

  Bilförsäljaren arbetar med att sälja nya och begagnade bilar. För att lyckas med arbetsuppgiften är det viktigt att bilförsäljaren kan skapa kontakt med kunder och vinna deras förtroende. Det är också en fördel med ett tekniskt intresse för bilar. Viktigast i arbetet som bilförsäljare är att skapa nöjda kunder samt ha förmåga att sälja.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Förtroendeingivande
  • Initiativförmåga
  • Serviceinriktad
  • Säljinriktad

  Arbetsuppgifter

  Bilförsäljare säljer nya och begagnade bilar till privatpersoner eller företag. Bilförsäljaren måste kunna lyssna på och sätta sig in i kundens behov. För att ge rätt information måste bilförsäljaren kunna en hel del fakta om bilarna de säljer. Kunden kan till exempel vilja veta vilka prestanda bilen har, hur mycket bränsle den förbrukar eller hur säker bilen är.

  Bilförsäljaren informerar också kunden om finansieringsmöjligheter, serviceavtal och försäkringsvillkor. Bilförsäljaren blir ofta uppsökt av kunden och börjar vanligen med att visa bilen och låta kunden provköra den. Om kunden är intresserad av att köpa bilen startar förhandlingen om priset. Oavsett om det är en ny eller begagnad bil vill kunden ofta pruta på priset. Vid utlämning av bilen gör ofta bilförsäljaren en genomgång av bilen.

  Vid försäljning till företag är det oftast bilförsäljaren som söker upp företagen och diskuterar företagets behov av tjänstebilar. En del i arbetet är också att erbjuda kompletta finansieringsprogram för fordon till företag.

  Som bilförsäljare kan man också arbeta med leasingverksamhet, vilket innebär biluthyrning under lång tid till privatpersoner och företag. Bilförsäljare ska även kunna göra en värdering av inbytesbilar om kunden vill få hjälp med att sälja sitt gamla fordon.

  För att få kunderna att återkomma vid nästa bilköp är det viktigt att bilen som kunden köpt har utrustats och anpassats på det sätt som kunden har begärt. Det är också viktigt att följa upp hur köparen upplever bilen efter att ha använt fordonet en tid.

  Arbetsplats och lön

  Som bilförsäljare kan man arbeta både på små och stora bilfirmor. En del säljer enbart nya personbilar av ett visst varumärke. Andra bilförsäljare säljer begagnade personbilar och arbetar då med många olika bilmärken. Oftast jobbar man i bilhallen eller gör besök hos företagskunder.

  Genomsnittligt löneintervall

  23 000 - 38 800 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Hög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022