BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Glastekniker och glasmästare

Skär till och monterar in glas, ett yrke där hantverk kombineras med modern teknik.

  • Serviceinriktad

Genomsnittligt löneintervall

Data saknas


Arbetsmarknadsprognos

Data saknas

Arbetsuppgifter

Glasmästare kan arbeta med underhålls- och reparationsarbete av fönster. Ibland byter de till exempel ut gamla fönster mot nya för att minska kostnaderna för uppvärmningen i ett hus. Vid ombyggnader av affärs- och butikslokaler blir det ofta arbete för glasmästaren.

Glasmästare kan också konstruera hela fasader och tak av glas och använder då ofta en metallkonstruktion som glasen fästs i. De kan också göra mellanväggar, uterum och entréer i glas. Användningen av glas som fasad och i inredningar har ökat på senare år.
Som glastekniker kan du också kallas glasmästare.

Bilglasmontörer arbetar med att byta ut bilrutor. Man reparerar också stenskott i vindrutor. På glasmästerier monterar man ramar till tavlor och speglar eller glas till bok- och vitrinskåp. Arbetet som glasmästare är ett modernt teknikyrke med många inslag av traditionellt hantverk.

Man använder handverktyg av olika slag. Man skär till glaset och monterar det i till exempel ett fönster eller en dörr. Det är ett precisionsarbete och det gäller att man är noggrann. I vissa fall kan man använda ett datorstyrt skärverktyg för att skära i glaset. I uppgifterna kan också ingå att slipa och borra i glas. Glasmästare kan också arbeta med olika specialiteter som att tillverka blyfönster eller fönster som ska tåla brand eller vara ljudisolerande.

Glasmästarens arbete är fritt, självständigt och omväxlande. Ofta har de direktkontakt med kunden, vilket kräver känsla för service.

Utbildningsvägar för glastekniker och glasmästare

Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

Förslag på gymnasieprogram

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli glastekniker och glasmästare till exempel

  • företagsförlagd utbildning
  • Man kan också få hela utbildningen genom lärlingsanställning i ett företag. Vidareutbildning kan ges inom branschen.
  • vuxenutbildning.
  • En alternativ utbildningsväg kan vara via en vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning.
/