Glastekniker och glasmästare

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Skär till och monterar in glas, ett yrke där hantverk kombineras med modern teknik.

  Glasmästare skär till och monterar in glas. Det är ett rörligt arbete som kräver hantverkskunskaper och känsla för service. Hantverk kombineras med modern teknik. Arbetet blir alltmer specialiserat.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Serviceinriktad

  Arbetsuppgifter

  Glasmästare kan arbeta med underhålls- och reparationsarbete av fönster. Ibland byter de till exempel ut gamla fönster mot nya för att minska kostnaderna för uppvärmningen i ett hus. Vid ombyggnader av affärs- och butikslokaler blir det ofta arbete för glasmästaren.

  Glasmästare kan också konstruera hela fasader och tak av glas och använder då ofta en metallkonstruktion som glasen fästs i. De kan också göra mellanväggar, uterum och entréer i glas. Användningen av glas som fasad och i inredningar har ökat på senare år.
  Som glastekniker kan du också kallas glasmästare.

  Bilglasmontörer arbetar med att byta ut bilrutor. Man reparerar också stenskott i vindrutor. På glasmästerier monterar man ramar till tavlor och speglar eller glas till bok- och vitrinskåp. Arbetet som glasmästare är ett modernt teknikyrke med många inslag av traditionellt hantverk.

  Man använder handverktyg av olika slag. Man skär till glaset och monterar det i till exempel ett fönster eller en dörr. Det är ett precisionsarbete och det gäller att man är noggrann. I vissa fall kan man använda ett datorstyrt skärverktyg för att skära i glaset. I uppgifterna kan också ingå att slipa och borra i glas. Glasmästare kan också arbeta med olika specialiteter som att tillverka blyfönster eller fönster som ska tåla brand eller vara ljudisolerande.

  Glasmästarens arbete är fritt, självständigt och omväxlande. Ofta har de direktkontakt med kunden, vilket kräver känsla för service.

  Arbetsplats

  Glasmästare jobbar oftast på ett mindre företag med få anställda. Specialiseringen inom yrket blir allt större.


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022