BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Resesäljare

Hjälper kunder att finna goda lösningar för deras resa.

  • Kundfokus
  • Noggrannhet
  • Serviceinriktad
  • Stresstålighet
  • Säljinriktad

      Genomsnittligt löneintervall

      22 700 - 40 600 SEK/mån


      Arbetsmarknadsprognos

      Hög konkurrens

      Arbetsuppgifter

      En resesäljare säljer privatresor, affärsresor samt grupp- och konferensresor. De säljer både färdiga paket och sätter ihop individuella lösningar enligt kundens önskemål. Där ingår exempelvis hotell, transporter, kunskaper om destinationer.

      Det är viktigt att som resesäljare vårda varumärket. Bemötande, förtroende, upplevelse och service bildar en helhet som har stor betydelse för att kunden ska återvända. Många kunder bokar och köper sina privatresor själva via internet.

      Om kunden inte hittar en bra lösning på egen hand tar hen ofta hjälp av en resesäljare. Resesäljaren föreslår då olika alternativ och ger information baserat på kundens önskemål och behov.

      En affärsresa bokas också allt oftare direkt via internet. Ibland är det med mycket kort varsel och den som reser har ont om tid. Då gäller det att resesäljaren kan hitta ett lämpligt alternativ på kortast möjliga tid. Säljaren ska också se till att avtal följs om sådana finns. Det kan handla om att hålla nere kostnader och spara på miljön.

      Säljaren förväntas kunna mycket om företaget, de anställda och leverantörernas produkter och bonusprogram.

      För att arbeta med grupp- och konferensresor krävs en bred kunskap om resebranschen. Exempelvis kan deltagarna på en konferens komma från flera olika orter. Då gäller det att hitta en plats som det är enkelt för alla att resa till.

      En del resebyråer och researrangörer är inriktade på arrangemang för utländska turister och grupper som besöker Skandinavien. Då krävs kunskap om både Skandinavien och de länder och kulturer som besökarna kommer ifrån.

      Hos researrangörerna finns reseproducenter som planerar de resor som företaget ska sälja. De besöker nya resmål, förhandlar och skriver avtal.

      Utbildning för vuxna (från 19 år)

      Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

      Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

      Gymnasieskolan (15-19 år)

      Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

      Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: