BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Resesäljare

Hjälper kunder att finna goda lösningar för deras resa.

  • Kundfokus
  • Noggrannhet
  • Serviceinriktad
  • Stresstålighet
  • Säljinriktad

Genomsnittligt löneintervall

22 700 - 40 600 SEK/mån

Det kan vara både större och mindre möjligheter till arbete även i yrken där prognos saknas.

Arbetsuppgifter

En resesäljare säljer privatresor, affärsresor samt grupp- och konferensresor. De säljer både färdiga paket och sätter ihop individuella lösningar enligt kundens önskemål. Där ingår exempelvis hotell, transporter, kunskaper om destinationer.

Det är viktigt att som resesäljare vårda varumärket. Bemötande, förtroende, upplevelse och service bildar en helhet som har stor betydelse för att kunden ska återvända. Många kunder bokar och köper sina privatresor själva via internet.

Om kunden inte hittar en bra lösning på egen hand tar hen ofta hjälp av en resesäljare. Resesäljaren föreslår då olika alternativ och ger information baserat på kundens önskemål och behov.

En affärsresa bokas också allt oftare direkt via internet. Ibland är det med mycket kort varsel och den som reser har ont om tid. Då gäller det att resesäljaren kan hitta ett lämpligt alternativ på kortast möjliga tid. Säljaren ska också se till att avtal följs om sådana finns. Det kan handla om att hålla nere kostnader och spara på miljön.

Säljaren förväntas kunna mycket om företaget, de anställda och leverantörernas produkter och bonusprogram.

För att arbeta med grupp- och konferensresor krävs en bred kunskap om resebranschen. Exempelvis kan deltagarna på en konferens komma från flera olika orter. Då gäller det att hitta en plats som det är enkelt för alla att resa till.

En del resebyråer och researrangörer är inriktade på arrangemang för utländska turister och grupper som besöker Skandinavien. Då krävs kunskap om både Skandinavien och de länder och kulturer som besökarna kommer ifrån.

Hos researrangörerna finns reseproducenter som planerar de resor som företaget ska sälja. De besöker nya resmål, förhandlar och skriver avtal.

Utbildningsvägar för resesäljare

Det finns olika vägar till yrket. Det är bra att ha en gymnasieutbildning. Utbildningar inom området kan också finnas på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, arbetsmarknadsutbildningar och privata utbildningsanordnare. Även arbetsgivare kan utbilda.

/