Resesäljare

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Hjälper kunder att finna goda lösningar för deras resa.

  Resesäljare hjälper kunder att finna goda lösningar för deras resa. Att hjälpa kunden att hitta en passande resa, oavsett om det är en privatresa eller en affärsresa, är resesäljarens uppgift. Resesäljare behöver kunna förstå kunden och hitta det där lilla extra som gör att kunden blir nöjd. Servicekänsla samt goda kunskaper om resmål och bokningssystem är grundläggande inom yrket.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Kundfokus
  • Noggrannhet
  • Serviceinriktad
  • Stresstålighet
  • Säljinriktad

  Arbetsuppgifter

  En resesäljare säljer privatresor, affärsresor samt grupp- och konferensresor. De säljer både färdiga paket och sätter ihop individuella lösningar enligt kundens önskemål. Där ingår exempelvis hotell, transporter, kunskaper om destinationer.

  Det är viktigt att som resesäljare vårda varumärket. Bemötande, förtroende, upplevelse och service bildar en helhet som har stor betydelse för att kunden ska återvända. Många kunder bokar och köper sina privatresor själva via internet.

  Om kunden inte hittar en bra lösning på egen hand tar hen ofta hjälp av en resesäljare. Resesäljaren föreslår då olika alternativ och ger information baserat på kundens önskemål och behov.

  En affärsresa bokas också allt oftare direkt via internet. Ibland är det med mycket kort varsel och den som reser har ont om tid. Då gäller det att resesäljaren kan hitta ett lämpligt alternativ på kortast möjliga tid. Säljaren ska också se till att avtal följs om sådana finns. Det kan handla om att hålla nere kostnader och spara på miljön.

  Säljaren förväntas kunna mycket om företaget, de anställda och leverantörernas produkter och bonusprogram.

  För att arbeta med grupp- och konferensresor krävs en bred kunskap om resebranschen. Exempelvis kan deltagarna på en konferens komma från flera olika orter. Då gäller det att hitta en plats som det är enkelt för alla att resa till.

  En del resebyråer och researrangörer är inriktade på arrangemang för utländska turister och grupper som besöker Skandinavien. Då krävs kunskap om både Skandinavien och de länder och kulturer som besökarna kommer ifrån.

  Hos researrangörerna finns reseproducenter som planerar de resor som företaget ska sälja. De besöker nya resmål, förhandlar och skriver avtal.

  Arbetsplats och lön

  Resesäljaren kan antingen arbeta på en resebyrå eller hos en researrangör. Resesäljare som arbetare på ett callcenter möter säljaren kunden via telefon eller internet.

  Genomsnittligt löneintervall

  22 700 - 40 600 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Hög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022