BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Traders och fondförvaltare

Ett kommunikativt och snabbt yrke med fokus på ekonomi.

  • Analytisk förmåga
  • Kommunikativ förmåga
  • Samarbetsförmåga

Genomsnittligt löneintervall

37 000 - 137 200 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för finansanalytiker och fondförvaltare kommer vara små till medelstora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Fondförvaltare förvaltar de värdepapper som uppdragsgivaren äger, till exempel aktier eller obligationer.

Fondförvaltaren är ombud för uppdragsgivaren som äger värdepappersportföljen. Mindre kundföretag och privatpersoner köper portföljförvaltning hos banker eller värdepappersbolag. Större institutionella företag har egna anställda fondförvaltare.

Värdepappersportföljer kräver ständig bevakning och förändring. Fondförvaltaren köper och säljer värdepapper för att hela tiden trots olika omvärldsförändringar uppfylla uppdragsgivarens mål avseende till exempel avkastning och risk.

Det är viktigt att fondförvaltaren är välinformerad om vad som händer på marknaden och har nära samarbete med analytiker och mäklare. Fondförvaltaren förutsätts ha en uppfattning om hur utvecklingen kan bli för att kunna mildra konsekvenserna av exempelvis en kommande räntehöjning.

Utbildningsvägar för traders och fondförvaltare

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli traders och fondförvaltare till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Beroende på vilken typ av fond man vill arbeta med krävs olika utbildningar. Normalt är att man har en akademisk examen inom ekonomi. Du kan välja att läsa det treåriga ekonomprogrammet eller det fyraåriga civilekonomprogrammet. Du ska även ha en SwedSec-licens. Det finns olika SwedSec-licenser.
/