BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Ortopedingenjör och Ortopedtekniker

Konstruerar och tillverkar hjälpmedel som ersätter eller stödjer en kroppsdel, ett yrke med patientkontakt.

 • Kommunikativ förmåga
 • Problemlösningsförmåga
 • Självständighet

   Genomsnittligt löneintervall

   26 000 - 43 500 SEK/mån

   Arbetsuppgifter

   De hjälpmedel som ortopedingenjörer och ortopedtekniker tar fram är antingen en protes som ersätter en förlorad kroppsdel eller en ortos som stödjer en kroppsdel med nedsatt funktion. En ortos kan vara ett förband för att stödja, stabilisera och korrigera till exempel ett inlägg i en sko eller att helt enkelt bygga om eller tillverka nya skor. I de flesta fall är hjälpmedlet individuellt utformat efter patienten. Patientens behov av hjälpmedel kan bero på olycksfall, sjukdom eller funktionsnedsättning. Eftersom varje patient har sina unika förutsättningar och behov innebär det att ortopedingenjören behöver hitta varierande tekniska lösningar för varje patient.

   Inför ortopedingenjörens första kontakt med patienten kommer en beställning från exempelvis en ortopedläkare som beskriver vad patienten behöver. Ortopedingenjören träffar patienten och gör en analys av patientens behov och önskemål och söker sedan en teknisk lösning på problemet.

   Det är ortopedingenjören som konstruerar och modellerar hjälpmedlet, ibland genom att diskutera lösningen tillsammans med en ortopedtekniker för att hitta det optimala materialet. Det är sedan oftast ortopedtekniker som tillverkar hjälpmedlet.

   Hjälpmedlen tillverkas i huvudsak av plast, kompositmaterial, metall, läder och skinn. Det är ortopedingenjören som provar ut hjälpmedlet och gör justeringar när det behövs. Fördelningen mellan de arbetsuppgifter som ortopedingenjören och ortopedtekniker gör varierar mellan olika arbetsplatser.

   Ortopedingenjörer och ortopedtekniker har ett nära samarbete med sjukgymnaster och annan vårdpersonal.

   Utbildningsvägar för ortopedingenjör och ortopedtekniker

   Vill du studera till ortopedingenjör och ortopedtekniker? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: