BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Ortopedingenjör och Ortopedtekniker

Konstruerar och tillverkar hjälpmedel som ersätter eller stödjer en kroppsdel, ett yrke med patientkontakt.

  • Kommunikativ förmåga
  • Problemlösningsförmåga
  • Självständighet

Genomsnittligt löneintervall

26 000 - 43 500 SEK/mån

Det kan vara både större och mindre möjligheter till arbete även i yrken där prognos saknas.

Arbetsuppgifter

De hjälpmedel som ortopedingenjörer och ortopedtekniker tar fram är antingen en protes som ersätter en förlorad kroppsdel eller en ortos som stödjer en kroppsdel med nedsatt funktion. En ortos kan vara ett förband för att stödja, stabilisera och korrigera till exempel ett inlägg i en sko eller att helt enkelt bygga om eller tillverka nya skor. I de flesta fall är hjälpmedlet individuellt utformat efter patienten. Patientens behov av hjälpmedel kan bero på olycksfall, sjukdom eller funktionsnedsättning. Eftersom varje patient har sina unika förutsättningar och behov innebär det att ortopedingenjören behöver hitta varierande tekniska lösningar för varje patient.

Inför ortopedingenjörens första kontakt med patienten kommer en beställning från exempelvis en ortopedläkare som beskriver vad patienten behöver. Ortopedingenjören träffar patienten och gör en analys av patientens behov och önskemål och söker sedan en teknisk lösning på problemet.

Det är ortopedingenjören som konstruerar och modellerar hjälpmedlet, ibland genom att diskutera lösningen tillsammans med en ortopedtekniker för att hitta det optimala materialet. Det är sedan oftast ortopedtekniker som tillverkar hjälpmedlet.

Hjälpmedlen tillverkas i huvudsak av plast, kompositmaterial, metall, läder och skinn. Det är ortopedingenjören som provar ut hjälpmedlet och gör justeringar när det behövs. Fördelningen mellan de arbetsuppgifter som ortopedingenjören och ortopedtekniker gör varierar mellan olika arbetsplatser.

Ortopedingenjörer och ortopedtekniker har ett nära samarbete med sjukgymnaster och annan vårdpersonal.

Utbildningsvägar för ortopedingenjör och ortopedtekniker

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli ortopedingenjör och ortopedtekniker till exempel

  • eftergymnasial utbildning
  • Utbildning till ortopedingenjör finns på ortopedingenjörsprogrammet vid Hälsohögskolan i Jönköping. Utbildningen är tre år.
  • eftergymnasial utbildning.
  • Utbildning till ortopedtekniker finns på yrkeshögskolan.
/