Ortopedingenjör och Ortopedtekniker

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Konstruerar och tillverkar hjälpmedel som ersätter eller stödjer en kroppsdel, ett yrke med patientkontakt.

  Ortopedingenjörer och ortopedtekniker använder sina tekniska och biomekaniska kunskaper för att hjälpa människor med funktionsnedsättningar. De konstruerar och tillverkar hjälpmedel som sitter utanpå kroppen och ersätter eller stödjer någon kroppsdel. Det är till stor del ett praktiskt arbete och innebär många kontakter med människor.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Kommunikativ förmåga
  • Problemlösningsförmåga
  • Självständighet

  Arbetsuppgifter

  De hjälpmedel som ortopedingenjörer och ortopedtekniker tar fram är antingen en protes som ersätter en förlorad kroppsdel eller en ortos som stödjer en kroppsdel med nedsatt funktion. En ortos kan vara ett förband för att stödja, stabilisera och korrigera till exempel ett inlägg i en sko eller att helt enkelt bygga om eller tillverka nya skor. I de flesta fall är hjälpmedlet individuellt utformat efter patienten. Patientens behov av hjälpmedel kan bero på olycksfall, sjukdom eller funktionsnedsättning. Eftersom varje patient har sina unika förutsättningar och behov innebär det att ortopedingenjören behöver hitta varierande tekniska lösningar för varje patient.

  Inför ortopedingenjörens första kontakt med patienten kommer en beställning från exempelvis en ortopedläkare som beskriver vad patienten behöver. Ortopedingenjören träffar patienten och gör en analys av patientens behov och önskemål och söker sedan en teknisk lösning på problemet.

  Det är ortopedingenjören som konstruerar och modellerar hjälpmedlet, ibland genom att diskutera lösningen tillsammans med en ortopedtekniker för att hitta det optimala materialet. Det är sedan oftast ortopedtekniker som tillverkar hjälpmedlet.

  Hjälpmedlen tillverkas i huvudsak av plast, kompositmaterial, metall, läder och skinn. Det är ortopedingenjören som provar ut hjälpmedlet och gör justeringar när det behövs. Fördelningen mellan de arbetsuppgifter som ortopedingenjören och ortopedtekniker gör varierar mellan olika arbetsplatser.

  Ortopedingenjörer och ortopedtekniker har ett nära samarbete med sjukgymnaster och annan vårdpersonal.

  Arbetsplats och lön

  Ortopedingenjörer och ortopedtekniker arbetar på ortopedtekniska avdelningar i privata företag eller vid landstinget.

  Genomsnittligt löneintervall

  26 000 - 43 500 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022