Trädgårdsodlare

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Sköter växter från sådd och plantering till skörd och leverans till kunder.

  Trädgårdsodlare arbetar med att odla växter såsom blommor, frukt, bär eller grönsaker för försäljning. Man sköter växterna från sådd eller planering till skörd och leverans till kunderna. Det ingår i arbetet att övervaka odlingen, sköta gödsling, bevattning och förebygga sjukdomar och andra problem. Till hjälp har man teknisk utrustning och maskiner, men arbetet görs också för hand. Det är bra att vara noggrann, att kunna arbeta i högt tempo och samarbeta.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • God fysik
  • Kvalitetsinriktad
  • Noggrannhet
  • Problemlösningsförmåga
  • Samarbetsförmåga

  Arbetsuppgifter

  Trädgårdsodlare arbetar med att producera växter för försäljning. Det kan till exempel vara odling av grönsaker, potatis, frukt och bär, eller prydnadsväxter och plantskoleväxter. Beroende på vad man odlar sker arbetet i växthus eller utomhus (frilandsodling).

  I arbetet kan det ingå att bearbeta jorden, gödsla, driva fram plantor och plantera ut dem. Trädgårdsodlare sköter dem sedan genom att till exempel vattna, rensa bort ogräs och bekämpa växtsjukdomar. Det är viktigt att odlingen övervakas så att man tidigt kan upptäcka problem som kan uppstå och åtgärda dem. Vissa växter såsom fruktträd beskärs eller sköts på andra sätt. När det är dags för skörd kontrolleras, putsas, sorteras och packas de färdiga produkterna.

  Det sker hela tiden utveckling av odlingsmetoder. Mycket av odlingen är styrs noga, till exempel genom att man påverkar temperaturer, mängden gödning eller ljus. Teknisk utrustning blir allt vanligare i arbetet. Det kan till exempel finnas automatiska system för bevattning eller för att styra klimatet i växthus. Traktorer och specialredskap som planteringsmaskiner används också i arbetet.

  Det kan ingå i jobbet att sköta underhåll och reparationer av de verktyg som man använder, liksom skötsel av komposter. Det är en fördel att kunna köra traktor och att ha körkort. Truckkörning i lager förekommer också.

  Arbetsplats och lön

  Trädgårdsodlare är oftast anställda på privata trädgårdsföretag.

  Genomsnittligt löneintervall

  20 600 - 29 600 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Medelhög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022