BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Trädgårdsodlare

Sköter växter från sådd och plantering till skörd och leverans till kunder.

  • God fysik
  • Kvalitetsinriktad
  • Noggrannhet
  • Problemlösningsförmåga
  • Samarbetsförmåga

      Genomsnittligt löneintervall

      20 600 - 29 600 SEK/mån


      Arbetsmarknadsprognos

      Medelhög konkurrens på 5 års sikt

      Arbetsuppgifter

      Trädgårdsodlare arbetar med att producera växter för försäljning. Det kan till exempel vara odling av grönsaker, potatis, frukt och bär, eller prydnadsväxter och plantskoleväxter. Beroende på vad man odlar sker arbetet i växthus eller utomhus (frilandsodling).

      I arbetet kan det ingå att bearbeta jorden, gödsla, driva fram plantor och plantera ut dem. Trädgårdsodlare sköter dem sedan genom att till exempel vattna, rensa bort ogräs och bekämpa växtsjukdomar. Det är viktigt att odlingen övervakas så att man tidigt kan upptäcka problem som kan uppstå och åtgärda dem. Vissa växter såsom fruktträd beskärs eller sköts på andra sätt. När det är dags för skörd kontrolleras, putsas, sorteras och packas de färdiga produkterna.

      Det sker hela tiden utveckling av odlingsmetoder. Mycket av odlingen är styrs noga, till exempel genom att man påverkar temperaturer, mängden gödning eller ljus. Teknisk utrustning blir allt vanligare i arbetet. Det kan till exempel finnas automatiska system för bevattning eller för att styra klimatet i växthus. Traktorer och specialredskap som planteringsmaskiner används också i arbetet.

      Det kan ingå i jobbet att sköta underhåll och reparationer av de verktyg som man använder, liksom skötsel av komposter. Det är en fördel att kunna köra traktor och att ha körkort. Truckkörning i lager förekommer också.

      Utbildningsvägar för trädgårdsodlare

      Vill du studera till trädgårdsodlare? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

      Utbildning för vuxna (från 19 år)

      Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

      Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

      Gymnasieskolan (15-19 år)

      Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

      Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: