BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Maskinoperatör inom gummi- och plastindustrin

Sköter och övervakar maskiner som tillverkar produkter av gummi och plast.

  • Initiativförmåga
  • Kvalitetsinriktad
  • Noggrannhet
  • Resultatinriktad
  • Samarbetsförmåga
  • Stresstålighet

Genomsnittligt löneintervall

24 900 - 34 500 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för maskinoperatörer inom tillverkning kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Maskinoperatören övervakar en eller flera maskiner så att produktionen fungerar och åtgärdar problem som kan uppstå. Man kontrollerar tillflödet av råmaterial, bevakar inställningar av till exempel tider, tryck och temperatur i processen. Man kan antingen sköta maskinerna manuellt eller genom att programmera en dator som i sin tur styr maskinerna. De färdiga produkterna kontrolleras också för att säkerställa att de har rätt kvalitet. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilken typ av plastprocess/maskin man arbetar vid.

Som formsprutare innebär arbetet i huvudsak att ställa, köra, sköta och underhålla maskiner i produktionen. Maskinerna är ofta robotbetjänade vilket gör det möjligt att hålla igång produktionen dygnet runt. Ibland ingår även utlastning och packning av produkter.

Ibland kan man behöva justera maskinerna för att ändra något i tillverkningen. Till exempel genom att byta ett formverktyg i en maskin inom plastindustrin. Det kan innebära både praktiskt arbete med bytet av verktyget och även att man ställer in nya processdata för att maskinen ska fungera rätt.

Som maskinoperatör ingår man som regel i ett arbetslag som består av flera operatörer och ibland även med tekniker och verktygsbytare i laget. Tillsammans ansvarar laget för alla arbetsuppgifter i produktionen och ser till att kvaliteten på produkterna är den rätta och att leveranstiderna hålls. Detta gör att operatörens arbetsuppgifter är mycket varierade och samtidigt ställs höga krav på kompetensen.

Utbildningsvägar för maskinoperatör inom gummi- och plastindustrin

Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli maskinoperatör inom gummi- och plastindustrin till exempel

/