Maskinoperatör inom gummi- och plastindustrin

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Sköter och övervakar maskiner som tillverkar produkter av gummi och plast.

  Maskinoperatörer inom gummi- och plastindustrin arbetar med att sköta och övervaka olika maskiner som tillverkar produkter av gummi eller plast. Det kan till exempel vara däck, hushållsartiklar eller komponenter till industrin, bland annat till fordonsindustrin. Ofta ingår det i arbetet att kontrollera tillflödet av material i maskinen, åtgärda olika störningar i produktionen och rapportera in eller reparera maskinerna när det behövs.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Initiativförmåga
  • Kvalitetsinriktad
  • Noggrannhet
  • Resultatinriktad
  • Samarbetsförmåga
  • Stresstålighet

  Arbetsuppgifter

  Maskinoperatören övervakar en eller flera maskiner så att produktionen fungerar och åtgärdar problem som kan uppstå. Man kontrollerar tillflödet av råmaterial, bevakar inställningar av till exempel tider, tryck och temperatur i processen. Man kan antingen sköta maskinerna manuellt eller genom att programmera en dator som i sin tur styr maskinerna. De färdiga produkterna kontrolleras också för att säkerställa att de har rätt kvalitet. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilken typ av plastprocess/maskin man arbetar vid.

  Som formsprutare innebär arbetet i huvudsak att ställa, köra, sköta och underhålla maskiner i produktionen. Maskinerna är ofta robotbetjänade vilket gör det möjligt att hålla igång produktionen dygnet runt. Ibland ingår även utlastning och packning av produkter.

  Ibland kan man behöva justera maskinerna för att ändra något i tillverkningen. Till exempel genom att byta ett formverktyg i en maskin inom plastindustrin. Det kan innebära både praktiskt arbete med bytet av verktyget och även att man ställer in nya processdata för att maskinen ska fungera rätt.

  Som maskinoperatör ingår man som regel i ett arbetslag som består av flera operatörer och ibland även med tekniker och verktygsbytare i laget. Tillsammans ansvarar laget för alla arbetsuppgifter i produktionen och ser till att kvaliteten på produkterna är den rätta och att leveranstiderna hålls. Detta gör att operatörens arbetsuppgifter är mycket varierade och samtidigt ställs höga krav på kompetensen.

  Arbetsplats och lön

  Maskinoperatörer arbetar på industriföretag.

  Genomsnittligt löneintervall

  24 900 - 34 500 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Hög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022