Regissör

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Kreativ konstnär och arbetsledare som inspirerar medarbetare och kommunicerar idéer och visioner.

  Regissörer är kreativa konstnärer och arbetsledare. Att lyfta fram andras kreativitet är en stor del av arbetet. Regissörer behöver ha förmåga att kommunicera idéer och visioner till medarbetarna i en produktion. Samarbete med flera yrkesgrupper är grundläggande inom yrket.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Kommunikativ förmåga
  • Kreativ förmåga
  • Ledarskapsförmåga
  • Samarbetsförmåga
  • Uppmärksam

  Arbetsuppgifter

  Regissörer arbetar med hela film- eller teaterprocessen från idé till färdig produktion. Det handlar om att förstå och berätta en berättelse för publiken.

  Regissörer är kreativa konstnärer och arbetsledare. De kommunicerar idéer och visioner till medarbetarna i en produktion. En stor del av arbetet handlar om att inspirera och lyfta fram andras kreativitet.

  Teaterregissören är huvudansvarig för den konstnärliga utformningen av en teaterföreställning. Regissören planerar och driver arbetet med föreställningen fram till premiären. Regissören väljer den pjäs som ska sättas upp, ibland i samarbete med teaterchef, en dramatiker som skriver teaterpjäsen eller en dramaturg som bearbetar manuset. I arbetet ingår, bland mycket annat, att läsa och analysera manus med skådespelarna och att leda repetitioner.

  Filmregissören leder arbetet med en filmprocess. Filmregissören arbetar bland annat med idébildning, tolkning av manus och iscensättning av det filmiska rummet. Ibland skriver regissören själv manus till filmen, men det kan också vara en manusförfattare. Tillsammans med manusförfattaren utvecklar regissören berättelsen. Att instruera skådespelarna är en del av arbetet under inspelning. Efter inspelningen deltar regissören, bland mycket annat, i klipp- och ljudläggningsarbetet av filmen.

  Arbetsplats

  Regissörer är egenföretagare och arbetar med frilansuppdrag, men de kan också vara anställda.


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022