BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Däckmontör
Monterar nya däck, lagar punkteringar och skiftar sommar- och vinterdäck/hjul.
- God fysik
- Kundfokus
- Resultatinriktad
- Samarbetsförmåga
Genomsnittligt löneintervall
19 500 - 32 500 SEK/mån
Arbetsmarknadsprognos
Hög konkurrens ¨h3>
Arbetsuppgifter
Däckmontörens arbete är inriktat på däck, fälg och hjul. Det blir allt vanligare att däckmontörer kallas för däck- och hjulmekaniker.
Arbetet innebär att däckmontören reparerar, monterar och servar däck/hjul på personbilar och yrkesfordon. Efter byte eller reparation balanseras däcken för att de inte ska skapa vibrationer i fordonen. Däckmontören använder en balanseringsmaskin som sätter fart på hjulet och visar var obalansen finns. Därefter är det däckmontörens uppgift att fästa motvikter på fälgen. Detta görs alltid vid serviceingrepp på personbilshjul.
Hjulinställning kan också ingå i arbetet. Det görs bland annat för att hjulen ska rulla i rätt riktning och för att däcken inte ska slitas ojämnt. Däckmontören kan även arbeta med att regummera däck vilket innebär att ge ett utslitet däck en ny slitbana. Det gäller främst för tyngre fordon.
Exempel på andra arbetsuppgifter som förekommer på en däckverkstad:
* Byta avgassystem
* Byta glödlampor
* Serva och reparera AC-system
* Informera och ge råd om däcktyper, fälgar och tillbehör
* Ansvara för lager av sommar- och vinterdäck/hjul
En däckmontör som arbetar mobilt via servicebil reparerar däck/hjul hos kunder i akuta situationer. Arbetet kräver förmåga att handla snabbt och fatta beslut i pressade lägen.
Utbildningsvägar för däckmontör
Utbildning finns på gymnasiet och komvux. Utbildning kan också finnas på yrkeshögskolan och som arbetsmarknadsutbildning.
Förslag på gymnasieprogram:
Utbildning för vuxna (från 19 år)
Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.
Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:
Gymnasieskolan (15-19 år)
Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.
Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: