BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Däckmontör

Monterar nya däck, lagar punkteringar och skiftar sommar- och vinterdäck/hjul.

  • God fysik
  • Kundfokus
  • Resultatinriktad
  • Samarbetsförmåga

Genomsnittligt löneintervall

19 500 - 32 500 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för montörer inom tillverkning kommer vara små till medelstora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Däckmontörens arbete är inriktat på däck, fälg och hjul. Det blir allt vanligare att däckmontörer kallas för däck- och hjulmekaniker.

Arbetet innebär att däckmontören reparerar, monterar och servar däck/hjul på personbilar och yrkesfordon. Efter byte eller reparation balanseras däcken för att de inte ska skapa vibrationer i fordonen. Däckmontören använder en balanseringsmaskin som sätter fart på hjulet och visar var obalansen finns. Därefter är det däckmontörens uppgift att fästa motvikter på fälgen. Detta görs alltid vid serviceingrepp på personbilshjul.

Hjulinställning kan också ingå i arbetet. Det görs bland annat för att hjulen ska rulla i rätt riktning och för att däcken inte ska slitas ojämnt. Däckmontören kan även arbeta med att regummera däck vilket innebär att ge ett utslitet däck en ny slitbana. Det gäller främst för tyngre fordon.

Exempel på andra arbetsuppgifter som förekommer på en däckverkstad:

* Byta avgassystem
* Byta glödlampor
* Serva och reparera AC-system
* Informera och ge råd om däcktyper, fälgar och tillbehör
* Ansvara för lager av sommar- och vinterdäck/hjul

En däckmontör som arbetar mobilt via servicebil reparerar däck/hjul hos kunder i akuta situationer. Arbetet kräver förmåga att handla snabbt och fatta beslut i pressade lägen.

Utbildningsvägar för däckmontör

Det finns olika vägar till yrket. Det är bra att ha en gymnasieutbildning. Utbildningar inom området kan också finnas på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, arbetsmarknadsutbildningar och privata utbildningsanordnare. Även arbetsgivare kan utbilda.

/