BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Grundlärare i fritidshem

Skapar en meningsfull, rolig och lärorik miljö för eleverna.

  • Empatisk förmåga
  • Initiativförmåga
  • Pedagogisk förmåga
  • Samarbetsförmåga

Genomsnittligt löneintervall

23 000 - 36 700 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för fritidspedagoger kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Grundlärare i fritidshem arbetar vanligen på grundskolor med att skapa en meningsfull fritid före och efter skolan. Fritidshemmet är ett komplement till skolan och styrs av samma läroplan. I fritidshemmet är undervisningen mer situationsstyrd, upplevelsebaserad och grupporienterad. Barnens fria lek ute och inne blandas med kunskaper i exempelvis matematik, språk och samhällskunskap. Barnen ges utveckling genom att prova på olika aktiviteter så som att snickra, måla, spela teater eller idrotta.

Mitt på dagen är Grundlärare i fritidshemna inne i den vanliga skolan. Idag ingår ofta ett praktisk-estetiskt ämne i utbildningen, till exempel bild, idrott och hälsa, slöjd eller musik. Om man får behörighet i detta, eller något annat skolämne, kan man undervisa i detta under dagen. Andra Grundlärare i fritidshem stöttar olika lärare på deras lektioner eller ordnar strukturerade rastaktiviteter för barnen utifrån sin kunskap om lärande i lek och utomhusmiljöer. Grundlärare i fritidshem kan också få i uppdrag att planera större tema-arbeten och projekt för eleverna.

Grundlärare i fritidshem har en viktig roll i arbetet mot mobbing och i att uppmärksamma och lyssna på barn som behöver vuxenstöd. Vid behov samarbetar de med vårdnadshavare, skolsköterska, kurator, psykolog eller socialtjänst.

Grundlärare i fritidshem kan även arbeta med äldre ungdomar, på fritidsgårdar eller behandlingshem. Arbetsuppgifterna varierar, men kretsar även där mycket kring att aktivera och utveckla ungdomarna genom att låta dem prova på olika estetiska och praktiska aktiviteter eller göra utflykter.

Utbildningsvägar för grundlärare i fritidshem

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli grundlärare i fritidshem till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • För att bli grundlärare i fritidshem läser man på universitet eller högskola. Utbildningen heter grundlärarutbildning med inriktning mot arbete i fritidshem och finns på några orter i landet och är tre år lång.
/