BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Kafé- och konditoribiträde

Ett utåtriktat yrke med många olika uppgifter på kafé, alltid med kunden i fokus.

 • Resultatinriktad
 • Serviceinriktad
 • Stresstålighet
 • Säljinriktad

   Genomsnittligt löneintervall

   20 200 - 31 300 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Medelhög konkurrens på 5 års sikt

   Arbetsuppgifter

   Arbetet som kafébiträde kan innehålla många olika arbetsuppgifter beroende på vilken arbetsplats man arbetar på. Vanliga arbetsuppgifter kan vara att sköta försäljningen av till exempel bakverk, smörgåsar och olika drycker.

   Kafébiträdet hanterar kassan och tar betalt av kunderna och serverar det som beställs. Samtidigt som beställningen görs klart håller man kontakt med gästen. Kafébiträden har ett mycket utåtriktat arbete där gästen står i centrum och förväntar sig ett trevligt bemötande.

   Man bereder kaffe eller andra drycker och hjälper ibland även till med enklare arbete i det kalla köket, till exempel att förbereda smörgåsar, sallader eller wraps.
   Ibland är man specialiserad på att tillreda olika sorters kaffedrycker och kan då kallas barista. Baristor har ofta en kortare vidareutbildning som ger kunskaper i att hantera maskiner, tekniker och kunskap kring kafferåvaran, till exempel skillnaden mellan olika kaffebönors ursprung, kaffeblandningar och rostningar.

   Kafébiträden ansvarar också för att det är rent och fint i lokalerna, att disk plockas undan under dagen och bord och stolar är klara för nya kunder. Ibland ingår lokalvård och diskning i arbetet. Kafébiträdet kan också ansvara för att ta emot varubeställningar som kommer från kunder och att se till att rätt saker packas och levereras.

   Utbildningsvägar för kafé- och konditoribiträde

   Det finns olika vägar till yrket. Det är bra att ha en gymnasieutbildning eller motsvarande utbildning. Utbildningar inom området kan också finnas på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, arbetsmarknadsutbildningar och privata utbildningsanordnare. Det kan finnas ytterligare krav, till exempel körkort.

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: