Kafé- och konditoribiträde

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Ett utåtriktat yrke med många olika uppgifter på kafé, alltid med kunden i fokus.

  Kafé- och konditoribiträden arbetar med att bemöta och servera de kunder som kommer till kaféet. Kunden är alltid i fokus. Det är ett utåtriktat arbete som kräver servicekänsla och noggrannhet.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Resultatinriktad
  • Serviceinriktad
  • Stresstålighet
  • Säljinriktad

  Arbetsuppgifter

  Arbetet som kafébiträde kan innehålla många olika arbetsuppgifter beroende på vilken arbetsplats man arbetar på. Vanliga arbetsuppgifter kan vara att sköta försäljningen av till exempel bakverk, smörgåsar och olika drycker.

  Kafébiträdet hanterar kassan och tar betalt av kunderna och serverar det som beställs. Samtidigt som beställningen görs klart håller man kontakt med gästen. Kafébiträden har ett mycket utåtriktat arbete där gästen står i centrum och förväntar sig ett trevligt bemötande.

  Man bereder kaffe eller andra drycker och hjälper ibland även till med enklare arbete i det kalla köket, till exempel att förbereda smörgåsar, sallader eller wraps.
  Ibland är man specialiserad på att tillreda olika sorters kaffedrycker och kan då kallas barista. Baristor har ofta en kortare vidareutbildning som ger kunskaper i att hantera maskiner, tekniker och kunskap kring kafferåvaran, till exempel skillnaden mellan olika kaffebönors ursprung, kaffeblandningar och rostningar.

  Kafébiträden ansvarar också för att det är rent och fint i lokalerna, att disk plockas undan under dagen och bord och stolar är klara för nya kunder. Ibland ingår lokalvård och diskning i arbetet. Kafébiträdet kan också ansvara för att ta emot varubeställningar som kommer från kunder och att se till att rätt saker packas och levereras.

  Arbetsplats och lön

  Kafé- och konditoribiträden jobbar oftast på caféer, konditorier och espressobarer.

  Genomsnittligt löneintervall

  20 200 - 31 300 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Medelhög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022