BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Tandsköterska
Arbetar både självständigt och assisterar tandläkare vid undersökning, behandling och operation.
- Empatisk förmåga
- Kommunikativ förmåga
- Noggrannhet
- Samarbetsförmåga
- Serviceinriktad
Genomsnittligt löneintervall
23 000 - 32 800 SEK/mån
Arbetsuppgifter
Tandsköterskan arbetar i vårdteam med tandläkare och tandhygienister. Den främsta arbetsuppgiften är att assistera vid undersökning och behandling av patienter. Tandsköterskan förbereder arbetet genom att ta fram och ställa i ordning utrustning och arbetsmaterial. En viktig del av arbetet är att rengöra och sterilisera instrument.
Arbetsfördelningen på en tandvårdsmottagning ser olika ut beroende på tandsköterskans erfarenhet och utbildning. Det kan också skilja sig åt mellan olika mottagningar. Tandläkaren kan överlåta en del självständiga arbetsuppgifter till tandsköterskan. Det kan handla om att tandsköterskan ger bedövning, tar röntgenbilder och tandavtryck eller gör tillfälliga fyllningar.
En tandsköterska arbetar även med förebyggande tandvård och tandhälsoinformation. Tandsköterskan kan ha kontakt med barn i förskolan och skolan, där de bland annat informerar om tandvård och sköter fluorsköljning.
I arbetet ingår ofta administrativa uppgifter. Det kan innebära att ta emot patienter och telefonsamtal i klinikens reception. Tandsköterskan kallar patienter till behandling, bokar nya tider och tar betalt. Även fakturering och journalhantering ingår i arbetet. Att sköta inköp kan också vara en del av jobbet. Datorvana är viktigt eftersom administrativa IT-system används i arbetet.
Med tiden kan tandsköterskan vidareutbilda sig till exempelvis ortodontisköterska och arbeta med tandreglering eller till operationstandsköterska och assistera vid tandkirurgiska operationer.
Utbildningsvägar för tandsköterska
Vill du studera till tandsköterska? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:
Utbildning för vuxna (från 19 år)
Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.
Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:
Gymnasieskolan (15-19 år)
Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.
Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: