Tandsköterska

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Arbetar både självständigt och assisterar tandläkare vid undersökning, behandling och operation.

  Tandsköterskor arbetar med att assistera vid undersökningar och behandlingar av patienter. De utför även en del självständiga behandlingar. Arbetet sker ofta i vårdteam med tandläkare och tandhygienister. Tandsköterskor arbetar även med förebyggande tandvård och tandhälsoinformation. God känsla för service och noggrannhet är viktiga förmågor i arbetet.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Empatisk förmåga
  • Kommunikativ förmåga
  • Noggrannhet
  • Samarbetsförmåga
  • Serviceinriktad

  Arbetsuppgifter

  Tandsköterskan arbetar i vårdteam med tandläkare och tandhygienister. Den främsta arbetsuppgiften är att assistera vid undersökning och behandling av patienter. Tandsköterskan förbereder arbetet genom att ta fram och ställa i ordning utrustning och arbetsmaterial. En viktig del av arbetet är att rengöra och sterilisera instrument.

  Arbetsfördelningen på en tandvårdsmottagning ser olika ut beroende på tandsköterskans erfarenhet och utbildning. Det kan också skilja sig åt mellan olika mottagningar. Tandläkaren kan överlåta en del självständiga arbetsuppgifter till tandsköterskan. Det kan handla om att tandsköterskan ger bedövning, tar röntgenbilder och tandavtryck eller gör tillfälliga fyllningar.

  En tandsköterska arbetar även med förebyggande tandvård och tandhälsoinformation. Tandsköterskan kan ha kontakt med barn i förskolan och skolan, där de bland annat informerar om tandvård och sköter fluorsköljning.

  I arbetet ingår ofta administrativa uppgifter. Det kan innebära att ta emot patienter och telefonsamtal i klinikens reception. Tandsköterskan kallar patienter till behandling, bokar nya tider och tar betalt. Även fakturering och journalhantering ingår i arbetet. Att sköta inköp kan också vara en del av jobbet. Datorvana är viktigt eftersom administrativa IT-system används i arbetet.

  Med tiden kan tandsköterskan vidareutbilda sig till exempelvis ortodontisköterska och arbeta med tandreglering eller till operationstandsköterska och assistera vid tandkirurgiska operationer.

  Arbetsplats och lön

  Tandsköterskor arbetar på tandvårdsmottagningar inom Folktandvården eller hos privata tandvårdskliniker. En del tandsköterskor arbetar med sjukhustandvård och specialisttandvård.

  Genomsnittligt löneintervall

  23 000 - 32 800 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022