BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Tandsköterska

Arbetar både självständigt och assisterar tandläkare vid undersökning, behandling och operation.

  • Empatisk förmåga
  • Kommunikativ förmåga
  • Noggrannhet
  • Samarbetsförmåga
  • Serviceinriktad

Genomsnittligt löneintervall

23 000 - 32 800 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för tandsköterskor kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Tandsköterskan arbetar i vårdteam med tandläkare och tandhygienister. Den främsta arbetsuppgiften är att assistera vid undersökning och behandling av patienter. Tandsköterskan förbereder arbetet genom att ta fram och ställa i ordning utrustning och arbetsmaterial. En viktig del av arbetet är att rengöra och sterilisera instrument.

Arbetsfördelningen på en tandvårdsmottagning ser olika ut beroende på tandsköterskans erfarenhet och utbildning. Det kan också skilja sig åt mellan olika mottagningar. Tandläkaren kan överlåta en del självständiga arbetsuppgifter till tandsköterskan. Det kan handla om att tandsköterskan ger bedövning, tar röntgenbilder och tandavtryck eller gör tillfälliga fyllningar.

En tandsköterska arbetar även med förebyggande tandvård och tandhälsoinformation. Tandsköterskan kan ha kontakt med barn i förskolan och skolan, där de bland annat informerar om tandvård och sköter fluorsköljning.

I arbetet ingår ofta administrativa uppgifter. Det kan innebära att ta emot patienter och telefonsamtal i klinikens reception. Tandsköterskan kallar patienter till behandling, bokar nya tider och tar betalt. Även fakturering och journalhantering ingår i arbetet. Att sköta inköp kan också vara en del av jobbet. Datorvana är viktigt eftersom administrativa IT-system används i arbetet.

Med tiden kan tandsköterskan vidareutbilda sig till exempelvis ortodontisköterska och arbeta med tandreglering eller till operationstandsköterska och assistera vid tandkirurgiska operationer.

Utbildningsvägar för tandsköterska

Yrket kräver utbildning på yrkeshögskolenivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli tandsköterska till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Utbildning till tandsköterska ges inom Yrkeshögskolan. Utbildningen omfattar 325 YH-poäng, vilket motsvarar ungefär 1,5 års heltidsstudier. För information om förkunskapskrav med mera, kontakta Yrkeshögskolan eller deras utbildningsanordnare.
/