BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Författare

Tålamodskrävande yrke med stark drivkraft för skrivande, bärande idéer och omprövningar.

 • Kreativ förmåga
 • Självständighet
 • Säljinriktad
 • Tålamod

   Genomsnittligt löneintervall

   30 000 - 51 500 SEK/mån

   Arbetsuppgifter

   Författare skriver böcker inom skönlitteratur och facklitteratur. Romaner, deckare och poesi är exempel på skönlitteratur. Läroböcker, uppslagsverk, reseskildringar, kokböcker och biografier är exempel på facklitteratur. En del författare skriver barn- och ungdomsböcker.

   Arbetsprocessen för olika författare varierar. Grundläggande är att utgå ifrån en idé som sedan blir bärande genom skapelseprocessen. Författaren gör research för att samla in kunskap och inspiration. Det är viktigt att författaren läser andras böcker, särskilt inom sitt litterära område.

   Författaren behöver hitta en egen stil och ett eget sätt att uttrycka sig. Skrivandet är en lång och krävande process som ibland tar flera år. Författaren skriver om texten flera gånger. Mycket tid läggs på att fundera, pröva och överväga olika aspekter. Det är vanligt att författaren låter någon testläsa boken, till exempel en fristående lektör. När manuset är färdigt finns det flera vägar att gå för att ge ut boken. Traditionell utgivning via ett förlag, egenutgivning eller utgivning via ett hybridförlag. Boken ges ofta ut i tryckt format, men andra former som e-bok och ljudbok förekommer.

   Ett förlag bedömer om boken ska ges ut eller inte, majoriteten av de manus som skickas in antas inte. Ett traditionellt förlag finansierar utgivningen och ansvarar bland annat för att publicera och marknadsföra boken. Till författaren betalar de ut royalty, en slags ersättning, ofta beräknad på varje sålt exemplar av boken.

   Ett hybridförlag har samma tjänster som ett traditionellt förlag, men författaren står själv för hela eller delar av finansieringen. Egenutgivning innebär att författaren själv finansierar utgivningen och står för arbetet kring publicering och marknadsföring. När boken är utgiven presenterar författaren ofta boken i olika sammanhang, till exempel på mässor och hos bokhandlare.

   Utbildningsvägar för författare

   Vill du studera till författare? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: