BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Marknadsassistent

Ett kreativt yrke med uppdrag att skapa uppmärksamhet och inge förtroende.

 • Förmåga att vara flexibel
 • Kommunikativ förmåga
 • Kreativ förmåga
 • Organisationsförmåga
 • Stresstålighet

   Genomsnittligt löneintervall

   25 000 - 44 900 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Hög konkurrens

   Arbetsuppgifter

   Marknadsassistent är en yrkestitel som inkluderar många yrken och arbetsuppgifter. Det är svårt att skilja marknadsassistenten från yrket marknadsförare och yrkena går ofta i varandra.

   I detta jobb brukar man sköta kundregistret och har många kontakter med människor i och utanför företaget. Det är även vanligt att marknadsassistenten förväntas skapa nya kontakter genom att följa tips på potentiella nya kunder.

   Marknadsassistenten ska även bygga vidare på relationer med befintliga kunder genom att hålla kontakt, tillgodose önskemål och få in affärsinformation.

   Som marknadsassistent arbetar man oftare med att producera marknadsföringsmaterial än med planering och strategi. Om man till exempel finns på ett konsultföretag kan man vara assistent till projektledaren. Man förväntas att stödja marknadsansvarig och produktchef med marknadsrelaterade uppgifter genom att delta i material och säljpresentationer.

   Jobbet innefattar främst ansvaret för kreativt skapande. Det brukar främst handla om skapandet av reklam. Exempelvis video, fotografier och inlägg på sociala medier.

   Marknadsassistenten förväntas även att skapa presentationer och marknadsföra det egna eller andra företag, bland annat genom sociala medier.

   Marknadsassistenten kan ha ansvar för de administrativa delarna, som uppföljning av resultat och statistik av olika projekt. Bland administrativa uppgifter inkluderas även insamlandet och analyser av information, både från marknaden och dess medlemmar. Vidare ska man även sammanställa rapporter och hålla sig uppdaterad om omvärlden. Ytterligare exempel på administrativa uppgifter kan vara att skapa bokningar, event och förhandla om priser.

   Utbildningsvägar för marknadsassistent

   Vill du studera till marknadsassistent? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: