Marknadsassistent

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Ett kreativt yrke med uppdrag att skapa uppmärksamhet och inge förtroende.

  Marknadsassistenten är nyckelpersonen vid kontakt mellan företag när avtalen har skapats. Arbetet är omväxlande och marknadsassistenten hanterar oftast många uppgifter samtidigt. Arbetsuppgifterna inkluderar att samla och sprida information, men även att planera för möten och registrera kunder. För detta arbete är det viktigt att vara rik på idéer och att kunna uttrycka sig i både tal och skrift.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Förmåga att vara flexibel
  • Kommunikativ förmåga
  • Kreativ förmåga
  • Organisationsförmåga
  • Stresstålighet

  Arbetsuppgifter

  Marknadsassistent är en yrkestitel som inkluderar många yrken och arbetsuppgifter. Det är svårt att skilja marknadsassistenten från yrket marknadsförare och yrkena går ofta i varandra.

  I detta jobb brukar man sköta kundregistret och har många kontakter med människor i och utanför företaget. Det är även vanligt att marknadsassistenten förväntas skapa nya kontakter genom att följa tips på potentiella nya kunder.

  Marknadsassistenten ska även bygga vidare på relationer med befintliga kunder genom att hålla kontakt, tillgodose önskemål och få in affärsinformation.

  Som marknadsassistent arbetar man oftare med att producera marknadsföringsmaterial än med planering och strategi. Om man till exempel finns på ett konsultföretag kan man vara assistent till projektledaren. Man förväntas att stödja marknadsansvarig och produktchef med marknadsrelaterade uppgifter genom att delta i material och säljpresentationer.

  Jobbet innefattar främst ansvaret för kreativt skapande. Det brukar främst handla om skapandet av reklam. Exempelvis video, fotografier och inlägg på sociala medier.

  Marknadsassistenten förväntas även att skapa presentationer och marknadsföra det egna eller andra företag, bland annat genom sociala medier.

  Marknadsassistenten kan ha ansvar för de administrativa delarna, som uppföljning av resultat och statistik av olika projekt. Bland administrativa uppgifter inkluderas även insamlandet och analyser av information, både från marknaden och dess medlemmar. Vidare ska man även sammanställa rapporter och hålla sig uppdaterad om omvärlden. Ytterligare exempel på administrativa uppgifter kan vara att skapa bokningar, event och förhandla om priser.

  Arbetsplats och lön

  Vanligast är att jobba som sekreterare eller assistent på en marknadsavdelning. Det finns också marknadsassistenter som själva har en stor del eller hela ansvaret för marknadsföringen i ett företag eller i en organisation.

  Genomsnittligt löneintervall

  25 000 - 44 900 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Hög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022