BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Lokförare

Ett ansvarsfullt yrke med säkerheten i främsta fokus vid transport av passagerare och gods.

  • Förmåga att följa regler och instruktioner
  • Koncentrationsförmåga
  • Simultanförmåga
  • Stresstålighet
  • Säkerhetsfokus

Genomsnittligt löneintervall

32 900 - 47 000 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för lokförare kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Lokförare arbetar med att köra tåg med passagerare eller gods. Före avresa gör lokföraren klart loket. All teknisk utrustning slås på och bromsarna ställs in. Lokföraren informerar sig om eventuella reparationer och hastighetsändringar längs banan. Informationen för lokföraren vidare till övrig tågpersonal innan avfärd.

När det gäller lokförare som kör persontåg ingår kontakt med passagerare, bland annat då man ger information via högtalarna i tågets vagnar. Samtidigt bör man tycka om att arbeta självständigt eftersom man är ensam i loket. På godståg kan arbetet vara särskilt ensamt.

Som lokförare kan man på vissa platser också delta i växlingsarbetet på bangårdar. Det innebär att man förflyttar vagnar med hjälp av radiostyrda lok. De radiostyrda loken styrs med en bärbar fjärrstyrningsutrustning.

Lokföraren ansvarar för att tåget körs mjukt, säkert och i rätt hastighet. Lokföraren har kontakt med tågpersonal och trafikledning via radio. En så kallad linjebok beskriver banan och de vägsignaler som finns längs sträckan.

Arbetet som lokförare kräver att man alltid sätter säkerheten främst. Lokföraren har ansvar för säkerheten ombord på tåget tillsammans med övrig tågpersonal. Under resorna måste man vara uppmärksam på oväntade och plötsliga situationer, till exempel om djur och människor befinner sig på spåret.

Lokförare kan vidareutbilda sig till teknisk rådgivare. Då arbetar man med att ge lokförarna driftstöd när det uppstår tekniska problem på tåget. Man kan också arbeta som lärare för blivande lokförare och som instruktör i trafiksäkerhet. Som lokförare kan man också köra pendeltåg.

Utbildningsvägar för lokförare

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på yrkeshögskolenivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli lokförare till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Utbildning till lokförare ges genom yrkeshögskoleutbildning, så kallad YH-utbildning. Utbildningen anordnas på flera platser i landet och är i de flesta fall 1,5 år lång. Efter examen krävs ytterligare utbildning på det företag där man blir anställd. Utbildningen kan variera från några veckor upp till ett par månader, beroende på vilken trafik företaget har. Yrkeshögskolan har mer information om vad utbildningen innehåller och var den ges.
/