Arbetsterapeut
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Möjliggör för människor med nedsatt aktivitetsförmåga att klara sina dagliga aktiviteter.
Arbetsterapeutens arbetsuppgifter och arbetsplatser är många. De ger stöd för att människor med nedsatt aktivitetsförmåga ska bibehålla eller öka sin aktivitet och delaktighet, exempelvis genom träning, strategier eller hjälpmedel i vardagslivet.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- Empatisk förmåga
- Förmåga att inspirera och stödja andra
- Kommunikativ förmåga
- Problemlösningsförmåga
- Samarbetsförmåga
Arbetsuppgifter
Arbetsterapeutens jobb ser olika ut beroende på vilka önskemål, förutsättningar och behov som personen har. Det kan exempelvis handla om att ta tillvara och utveckla fysiska, psykiska och sociala funktioner, vanor och roller. Det kan också handla om miljöinriktade åtgärder som att anpassa bostad, arbetsplats eller skola.
Fokus i arbetsterapeutens arbete är att möjliggöra för människor som på grund av skada, sjukdom, funktionsnedsättning eller av andra anledningar har nedsatt förmåga att klara sina dagliga aktiviteter gällande exempelvis personlig vård, arbete eller fritid. Arbetsterapi kan också mildra de svårigheter som följer av åldrande.
Arbetsterapeuten arbetar med personen individuellt eller i grupp. Ofta sker arbetet i team med andra yrkesgrupper. En viktig del i arbetsterapeutens arbete är att prova ut och anpassa olika tekniska hjälpmedel som kan underlätta tillvaron, exempelvis rullstol. I arbetsterapeutens arbetsuppgifter ingår också handledning och stöd till annan vårdpersonal och anhöriga.
Arbetsterapeuter kan också arbeta på samhällsnivå, till exempel med planering av offentliga miljöer och kollektivtrafik för att öka delaktigheten för personer med funktionsnedsättning i samhället.
Arbetsplats och lön
De flesta arbetsterapeuter arbetar inom äldre- och funktionshinderomsorgen samt på sjukhus och vårdcentraler, antingen i offentlig eller privat regi. Det finns också arbetsterapeuter som arbetar inom Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, skolan eller på privata företag.
Genomsnittligt löneintervall
29 100 - 37 800 SEK/mån
Statistik från Statistikmyndigheten SCB
Arbetsmarknadsprognos
Låg konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare