BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Skolsköterska

Lyhört sjuksköterskeyrke som fångar upp viktiga signaler om skolelevers hälsoutveckling.

  • Empatisk förmåga
  • Kommunikativ förmåga
  • Organisationsförmåga
  • Problemlösningsförmåga
  • Samarbetsförmåga

Genomsnittligt löneintervall

36 000 - 43 300 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för barnsjuksköterskor och skolsköterskor kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Skolsköterskans huvuduppgifter är att:

* Göra hälsoundersökningar
* Hålla hälsosamtal
* Genomföra vaccinationer enligt det nationella vaccinationsprogrammet

Hälsoundersökningar görs regelbundet i olika årskurser. Vid undersökningen undersöker skolsköterskan elevens längd, vikt, syn och hörsel. I samband med hälsoundersökningen håller man hälsosamtal med eleven.

Under hälsosamtalet går man igenom elevens hälsa och ställer frågor om mat- och sömnvanor, upplevd stress och andra livsstilsfrågor. Samtalet fokuserar mycket på kopplingen mellan hälsa och lärande. Skolsköterskan coachar eleverna, utreder orsakerna bakom upplevda problem och ger förslag på lösningar.

Skolsköterskan möter ofta elever med psykisk ohälsa, som av olika anledningar har svårt att klara skolans mål. Skolsköterskan är också involverad i elever som har kroniska eller medicinska problem som allergi, epilepsi eller hudsjukdomar.

Skolsköterskan tar emot spontana besök från eleverna. Det är vanligt med frågor kopplade till identitet, sexualitet och pubertet. Skolsköterskan erbjuder även enklare sjukvårdsinsatser, till exempel om en elev har skadat sig lätt.

Skolsköterskan samarbetar med läkare, kurator, psykolog och specialpedagog i skolans elevhälsoteam. Teamet träffas och diskuterar elever på individ- och gruppnivå. Det kan också vara övergripande frågor, som hur man ska arbeta för en tryggare skolgård. Skolsköterskan är också ett stöd för rektorer och pedagoger i arbetet med att stödja eleverna i deras lärande och utveckling.

Skolsköterskan hanterar återkommande elevenkäter och använder underlaget i utvecklingsarbetet på skolan, exempelvis genom riktade insatser.

Dokumentation och journalhantering ingår i arbetet.

Utbildningsvägar för skolsköterska

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli skolsköterska till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • För att arbeta som skolsköterska behöver man först vara legitimerad sjuksköterska (treårig högskoleutbildning) och därefter ha specialistutbildning i hälso- och sjukvård för barn och ungdomar (ettårig utbildning vid heltidsstudier) eller specialistutbildning till distriktssköterska (1,25 års utbildning vid heltidsstudier). Högskolan i Skövde har en specialistutbildning till skolsköterska på distans.
/