BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Kommunikatör

Kommunikationsexpert som arbetar både strategiskt och operativt med kommunikationsinsatser.

  • Förmåga att inspirera och stödja andra
  • Kreativ förmåga
  • Kundfokus
  • Organisationsförmåga
  • Resultatinriktad

Genomsnittligt löneintervall

30 400 - 55 000 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för informatörer, kommunikatörer och pr-specialister kommer vara små till medelstora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Kommunikatörer arbetar med att forma och förmedla myndigheters, organisationers och företags budskap. De är specialister på planering, utformning och spridning av informations- och kommunikationsinsatser. I arbetet ingår att utveckla varumärken, bygga relationer och bidra till att verksamheten uppnår sina mål. Kommunikatörer analyserar omvärlden och vilka faktorer som påverkar organisationens verksamhet. Kommunikatörer har hand om mediekontakter och långsiktig planering av hur organisationen syns i media.

Kommunikatörer arbetar både med strategiskt och operativt kommunikationsarbete. Strategiskt arbete kan handla om att ta fram långsiktiga kommunikationsplaner och strategier för verksamheten. Operativt arbete kan handla om att utforma kampanjer, producera informationsmaterial, skriva och publicera för organisationens webbplats, ansvara för redaktionellt innehåll i sociala medier och skriva pressmeddelanden. I arbetet ingår att anpassa kommunikationen till olika målgrupper, kanaler och syften.

En viktig del i arbetet är att få medarbetarna i organisationen att vara delaktiga i kommunikationsarbetet och att se till att kommunikationen genomsyrar alla processer. De är ofta rådgivande och coachande i beslutsprocesser och kommunikationsfrågor. Kommunikatörer utvecklar den kommunikativa förmågan hos medarbetarna och håller ibland utbildningar i ämnet.

Det finns många olika sätt att specialisera sig inom yrket, exempelvis som webbredaktör, pressekreterare och PR-konsult.

Utbildningsvägar för kommunikatör

Yrket kräver vanligtvis eftergymnasial utbildning i någon form.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli kommunikatör till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Utbildning till kommunikatör finns på flera högskolor och universitet på program för medier- och kommunikationsvetenskap. Kandidatutbildningen omfattar tre års studier. Det finns också utbildningar på avancerad nivå. Kommunikatörer kan också ha andra utbildningsbakgrunder, till exempel samhällsvetenskapliga eller kulturvetenskapliga. En utbildning i journalistik eller marknadsföring kan vara en alternativ väg in i yrket. Det finns också privata utbildningar samt utbildningar inom Yrkeshögskolan.
/