BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Sågverksoperatör

För att få ut maximalt av råvaran har sågverksoperatören goda kunskaper om trä och tekniska maskiner.

 • Kvalitetsinriktad
 • Noggrannhet
 • Resultatinriktad
 • Samarbetsförmåga
 • Stresstålighet
 • Säkerhetsfokus

   Genomsnittligt löneintervall

   26 200 - 37 400 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Medelhög konkurrens på 5 års sikt

   Arbetsuppgifter

   Sågoperatörer arbetar från ett operatörsrum och styr och övervakar barkningen eller sönderdelningen av stockar till plank och brädor. På TV-skärmar kan hela såglinjen följas och övervakning sker av kritiska punkter. Vid ett manöverbord kan man göra ändringar i processen, till exempel ändra bandets hastighet, eller justera om något hakar upp sig. Oftast finns datorstöd som styr sågarna och transporterar stockar och virke genom såghuset.

   Ofta arbetar sågoperatörer i arbetslag på två eller flera operatörer som växlar mellan att sitta i kontrollrummet och arbeta ute i anläggningen. Att byta verktyg, till exempel sågklingor, liksom att sköta visst underhåll kan ingå i uppgifterna ute i anläggningen.

   En hyveloperatör sköter maskiner som hyvlar sågat virke. Det är ett precisionsarbete som kräver noggrannhet. I arbetet ingår att ställa in och programmera maskinerna, kontrollera och övervaka hyvling, ansvara för att resultatet blir bra och sköta underhåll på maskinerna.

   Som torkoperatör eller torktekniker planerar, styr och övervakar den datorstyrda torkningen av virke i torkhusanläggningen. Man justerar till exempel temperatur och luftfuktighet. Arbetet innebär ett stort ansvar för att kvaliteten på virket blir bra.

   En virkessorterare arbetar med att bedöma den slutliga kvaliteten på varje planka eller bräda. Datorer styr processen så att brädorna kapas till rätta längder, kvalitetsmärks och sedan lastas i olika fack efter kvalitet.

   Utbildningsvägar för sågverksoperatör

   Vill du studera till sågverksoperatör? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: