Teletekniker

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Bygger elektronisk infrastruktur för kommunikation och skapar förutsättningar för medieöverföring.

  Teletekniker arbetar med att skapa förutsättningar för medieöverföring genom att bygga en elektronisk infrastruktur för kommunikation. Detta görs genom att installera generella kabelnät och trådlösa nät för exempelvis data och tele i kontor, industrier och bostäder. Teleteknikern arbetar även med större stadsnät och rikstäckande nät. Bredbandslösning via fiberinstallation är ett vanligt arbetsområde inom yrket.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Organisationsförmåga
  • Problemlösningsförmåga
  • Serviceinriktad

  Arbetsuppgifter

  Teletekniker jobbar huvudsakligen med att bygga och underhålla nät för medieöverföring. Teleteknikern arbetar både med trådlös kommunikation (till exempel WiFi och mobiltelefoni) och med trådbunden kommunikation över koppar- eller fiberkabel. Kabelförläggning, kontraktering och viss konfigurering av kommunikationsutrustning ingår i arbetet.

  I exempelvis konferensanläggningar, skolor och sjukhus arbetar teleteknikern med installation av anläggningar för bland annat ljud-, bild- och tidsdistribution.

  Bredbandslösning via fiberinstallation är en växande del av arbetet. Vid nybyggnation av exempelvis villafiber arbetar man med alla delar i en installation, exempelvis arbetsmoment som fibersvetsning och inmätning av fiber.

  Teleteknikern gör oftast tekniska beskrivningar av installationerna, för att andra ska förstå hur jobbet är utfört och hur installationen ska användas.

  En del av arbetet handlar om service, felsökning och reparation av befintliga installationer. Då är det viktigt att ta reda på vad som är fel genom att kommunicera med kunden och göra mätningar. Teleteknikern åtgärdar felet och provkör utrustningen.

  Storleken på arbetsuppgifterna kan variera mycket, man jobbar därför med både små och stora projekt. Teletekniker kan i vissa fall även arbeta med larm- och säkerhetsinstallationer, fastighetsautomation och lösningar för smarta hem. Det senare innebär bland annat teknik som automatiserar funktioner i bostäder och underlättar vardagen för användaren.

  Arbetsplats och lön

  Teletekniker är ofta anställda av elteknikföretag, elinstallationsföretag eller specialiserade teleföretag. Beroende på var man jobbar och med vilka arbetsuppgifter kan man ha olika yrkestitlar, exempelvis fibertekniker om man jobbar med fiberinstallationer. Kunder är både företag, bostadsrättsföreningar, bredbandsoperatörer och privatpersoner.

  Genomsnittligt löneintervall

  24 200 - 41 700 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Medelhög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022